Караџић ослобођен оптужбе за геноцид ван Сребренице

ТРИБУНАЛ ОДБИО ЗАХТЕВ ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА РС

ДА БУДЕ ОСЛОБОЂЕН НА ПОЛОВИНИ СУЂЕЊА

  • Судија О Гон Квон оценио да докази које су предочили тужиоци нису довољни за доказивање тачке оптужнице да су снаге босанских Срба у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник покушале да Муслимане и Хрвате „униште у потпуности или делимично као етничке групе“, што је услов за геноцид

         ХАШКИ трибунал одбио је захтев бившег председника Републике Српске Радована Караџића да буде ослобођен на половини суђења, утврдивши да су тужиоци извели довољно доказа против њега по 10 тачака оптужнице, укључујући и оне за геноцид у Сребреници, али га је ослободио тачке оптужнице за геноцид над Муслиманима и Хрватима у других седам општина у БиХ.

         Саопштавајући одлуку, председавајући судија О Гон Квон је рекао да докази које су предочили тужиоци нису довољни за доказивање тачке оптужнице да су снаге босанских Срба у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник покушале да Муслимане и Хрвате „униште у потпуности или делимично као етничке групе“, што је услов за геноцид, иако има довољно доказа да су у тим општинама починиле истребљење и прогон несрба.

         Расправно веће утврдило је да је тужилаштво, у недавно окончаном доказном поступку, поднело довољно доказа по свим другим тачкама оптужнице, укључујући и за геноцид у Сребреници, на основу којих би, уколико би били прихваћени, Караџић могао бити осуђен.

         Расправно веће је то утврдило примењујући, у складу са правилима суда, најповољнији критеријум процене доказа за тужилаштво у овој фази поступка, пре него што саслуша доказе Караџићеве одбране.

         Суђење ће, после данашње одлуке судија, бити настављено доказним поступком Караџићеве одбране, који ће почети 16. октобра.

         Караџић, који се брани сам, пре данашње одлуке, био је оптужен за геноцид над више од 7.000 Муслимана у Сребреници и за геноцид над несрбима у још седам босанских општина; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање „плавих шљемова“ УН за таоце, 1992-95.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари