Караџић тражи разговор са муслиманским ратним лидерима

ПИСМОМ КОЈЕ ЈЕ УПУТИО АМБАСАДОРУ БИХ У ХОЛАНДИЈИ

  • Први председник РС затражио да се његовом правном саветнику Питеру Робинсону могоћи да разговара са ратним чланом муслиманског председништва БиХ Ејупом Ганићем, Хасаном Ченгићем, који је током рата био задужен за прикупљање новца за набавку оружја за потребе Армије БиХ, те Едином Гараплијом, бившим  оперативцем  бошњачке тајне службе АИД

         БИВШИ председник Републике Српске Радован Караџић упутио је писмо амбасадору БиХ у Холандији у којем му захваљује на сарадњи са његовим тимом одбране у Хагу и тражи да му буде обезбеђен разговор са некадашњим званичницима ратних муслиманских власти.

         Караџић је затражио да његов правни саветник Питер Робинсон разговара са ратним чланом муслиманског председништва БиХ Ејупом Ганићем, Хасаном Ченгићем, који је током рата био задужен за прикупљање новца за набавку оружја за потребе Армије БиХ, те Едином Гараплијом, бившим  оперативцем  бошњачке тајне службе АИД.

         Он је изразио уверење да сваки од те тројице можда има информацију која може бити корисна за његову одбрану у вези са напорима тадашњих муслиманских власти да окриве Србе за злочине почињене снајперским нападима и гранатирањем Сарајева.

         Ратне муслиманске власти тиме су жртвовале – нагласио је Караџић - сопствене грађане да би добиле међународну интервенцију за своју страну у рату.

         „Осим тога, верујем да можда имају информацију у вези са шверцом наоружања у БиХ и његову крајњу десетинацију -  енклаву Сребреница. С обзиром на чињеницу да су наведени били некадашњи запослени у влади тадашње БиХ, ценио бих уколико бисте ступили у контакт с њима и обезбедили разговор када год њима одговара“, наводи се у Караџићевом писму амбасадору.

         Бивши предсједник је, такође, упутио молбу Влади Јапана за упућење позива некадашњем специјалном представнику  УН за Југославију Јасушију Акашију за разговор са његовим правним савјетником.

         Караџић је затражио да буде  уврштен као доказ транскрипт разговора судског вијећа и бившег министра информисања Републике Српске  Велибира Остојића 6. јуна 2006. и транскрипт његовог свједочења  на суђењу Момчилу  Крајишнику 3. и 4. јула 2006. године.

         Остојић је умро 24. јула 2009. године.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари