Караџић има намеру да у Хаг позове 600 сведока

ЖЕЛИ ДА ОСПОРИ И ИСКАЗЕ СВЕДОКА ОПТУЖБЕ

И „ПРЕСУЂЕНЕ ЧИЊЕНИЦЕ“ ИЗ РАНИЈИХ ХАШКИХ ПРОЦЕСА

  • Поверљивост своје листе сведока, Караџић у поднеску суду образложио тиме што „неке од особа с листе још није успео да контактира, а неке можда затраже заштиту идентитета“

        ПРВИ председник РС Радован Караџић намерава да у своју одбрану позове 600 сведока.

        Караџић је суду поднео поверљиви списак с именима око 600 сведока које намерава да позове током доказног поступка одбране, чији је почетак заказан за 16. октобар.

        Поверљивост листе Караџић је у поднеску суду образложио тиме што „неке од особа с листе још није успео да контактира, а неке можда затраже заштиту идентитета“.

        Караџић није искључио могућност да на крају доказног поступка и сам сведочи у своју одбрану „уколико тако буде одлучио“.

        Караџића Нато-трибунал терети за геноцид у Сребреници и друге злочине почињене над Бошњацима и Хрватима током рата у БиХ.

        Хашко тужилаштво је доказни поступак против Караџића окончало за 300 радних сати, односно две календарске године. За одбрану, Караџић тражи 600 сати, појашњавајући да му је двоструко време потребно да негира не само исказе сведока оптужбе него и пресуђене чињенице из ранијих процеса пред Трибуналом.

        Међу 10 вештака, које је Караџић предложио, налази се и београдски професор Коста Чавошки, који би требало да говори о „политичким питањима у Југославији и БиХ“.

        Караџић најављује да ће одбрану износити „у веома брзом ритму“ и да планира свакодневно пред судије извести по једног сведока.

        Тужилаштво је свој доказни поступак против Караџића започело у априлу 2010, а завршило крајем маја ове године.

        Пред хашке судије хашки тужиоци су извели укупно 195 сведока и исто толико сведочанстава увели у списе у писаном облику.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари