Рубикон владајуће коалиције

Љајићева (не)очекивана искреност - признање власти да је обмањивала Србију или...

Фото: "Медија центар Београд"


            ИЗЈАВА Расима Љајића, министра у Влади Србије, да је “хашки услов био само параван за Косово” само је закаснело признање онога што цела нормална Србија зна још од изручења Слободана Милошевића. Онога што је – за све осим власти у Београду – било јавна тајна.

            Зато у овом тренутку можда нема правог смисла ни разјашњавати: ко је кога до сада обмањивао – Београд Србију или Брисел званични Београд? Или је Београд обмањивао народ (да Косово неће бити услов за улазак у ЕУ) и зато што се самообмањивао?

            И за овакве игре потребно је двоје. За власт склоност самообмаwиваwу није олакшавајућа околност. Погледајмо ипак како се деле мишљења поводом поводом Љајићеве (не)очекиване искрености која, нема сумње, није лишена политичке рачунице.

            Представници актуелне власти углавном тврде на није реч ни о каквој обмани и да је сарадња са Хагом била међународна обавеза а не услов Европске уније. Док је, како кажу, Косово, “црвена линија” за коју ЕУ зна да је Србија неће прећи и да зато признање Косова неће Србији ни постављати као услов за улазак у ЕУ.

            Опозиција, међутим, верује да је власт не само обманула грађане Србије, већ и да је то скривала чекајући да прођу избори па да после тога испуни нове захтеве који стижу из Брисела.

 

Због себе, а не Брисела

 

Потпредседница ДС Јелена ТРИВАН: Не можемо говорити о било којој врсти обмане или самообмане - сарадња са Хашким трибуналом је део наше међународне обавез

            Потпредседница ДС Јелена Триван за портал Факти, поводом Љајићевог полудемарша, прво наглашава “да ЕУ као организација никада није признала Косова, а да је обавеза Београда да до тога и не дође”. Одмах потом додаје:

            - Не можемо говорити о било којој врсти обмане или самообмане када говоримо о сарадњи са Хашким трибуналом. То је био део наше међународне обавезе, коју смо испунили због нас самих, а не због некога дугог. Према томе, ЕУ не може признавање Косова поставити као услов Србији - категорична је потпредседница ДС.

 

Америка и ЕУ тражиће нам и Војводину и Рашку област!

 

Потпредседник СРС Драган ТОДОРОВИЋ: Милошевићева реченица да Америка не жели њега већ Србију – да није рушила Србију због њега, већ њега због Србије - сада звучи, како каже, као Креманско пророчанство

            За разлику од Триванове Драган Тодоровић, заменик председника СРС, и шеф посланичке групе странке у парламенту, сматра да је сваки коментар сувишан те да је све већ одавно речено.

            - Притисци Америке и ЕУ неће се зауставити на Косову већ ће ићи ка Војводини и Рашкој области, а само они који обмањују свој народ могу да трвде да је Хаг крај притисака на Србију. Притисцима није крај, а то се види и сада после ових дешавања на северу Косова - тврди Тодоровић, напомињући да се не ради ни о каквој самобмани власти.

            Јасно је, да се садашња власт, на челу са Борисом Тадићем, упрегла са ЕУ и Америком, па према томе више нема шта да им се верује - каже он, додајући да Милошевићева реченица да Америка не жели њега већ Србију – да није рушила Србију због њега, већ њега због Србије - сада звучи, како каже, као Креманско пророчанство.


Ђинђић је покушао да не прихвати...

 

Лидер Нове Србије Велимир ИЛИЋ: Преговори у вези са кандидатуром и уласком у ЕУ су били приватни разговори појединих политичара, који су свашта обећавали да би добили подршку ЕУ за своје кампање и партије, зато смо овде где смо и свако нам тражи шта хоће

            Лидер Нове Србије Велимир Илић истиче да је сарадња са Хагом била наша обавеза али да проблем лежи у нетранспарентним преговорима који су често били на нивоу приватних разговора.

            - Људи из Владе који су преговарали су веома неозбиљни. Имамо потпуно конфузну спољну политику која уопште није искористила погодности које нам даје Резолуција УН 1244 да дефинишемо статус Србије. Преговори у вези са кандидатуром и уласком у ЕУ су били приватни разговори појединих политичара који су свашта обећавали да би добили подршку ЕУ за своје кампање и партије. Зато смо овде где смо, и свако нам тражи шта хоће. То су сада игре без граница – каже Илић додајући да је прича о уласку у ЕУ чим завршимо сарадњу са Хагом било обмањивање грађана да би се добили избори, а касније и да би се одржали на власти.

            Више пута су политичари из Међународне заједнице, па и Хилари Клинтон када је била у посети, истакли да је важна сарадња са земљама у региону, а нико се није довољно запитао шта то конкретно значи. Нажалост, са ове временске дистанце се види да је Милошевић био у праву када је тврдио да притисци на Србију нису због њега већ због Косова које је крајњи циљ. И премијер Ђинђић је био у проблему када је покушао да не прихвати оно што су тражили од њега већ је покушао да пронађе нека друга решења.

            Највећи проблем је што ми не знамо шта је ко и коме обећавао. Често заборављамо и да председник државе не води спољну политику већ Влада преко министра спољних послова, а он се договарао и преговарао – тврди Илић.

 

Неједнаки аршини

 

Потпредседник СПO Александар ЈУГОВИЋ: Последњих дана гледамо величање злочина у Хрватској за које је ЕУ награђује, док Србијаод истих бива кажњавана

            Александар Југовић, потпредседник СПО-а, такође каже да не би сарадњу са Трибуналом не би доводио у везу са косовским питањем.

            Ипак оно што, ових дана боде очи је величање злочина у Хрватској за које је ЕУ награђује, док Србија, која се у сваком погледу правно и праведно бори, да сачува територију, од истих бива кажњавана. Е, то су већ неједнаки аршини – сматра Југовић.


Меркелова ће им све рећи!

 

Посланик из ДСС-а Жељко ТОМИЋ: Милошевић је употребио сва средства у одбрани Косова, Коштуница употребио сва средства осим рата, а ова власт користи сва средства да подиђе Међународној заједници

            Да се српски политички естаблишмент више не бави тиме да ли је испуњење обавеза према Хашком трибуналу био услов за ЕУ и да је питање времена када ће Ангела Меркел доћи у Београд са јасном поруком у вези са признавањем Косова, убеђени су и представници ДСС-а.

            Тако Жељко Томић, посланик ове странке инсистира да Ратка Младића и Трибунал више нико неће спомињати.

            - Наравно да је све време Косово тема број један, а Косово је услов свих услова. ДСС упозорава од почетка да ће условљавања да се појачавају и да никада неће престати. Данашња власт не уме да се носи са тим и нема адекватне одговоре и стратегију, али цену не смеју да плате ни Срби који живе на КиМ, а ни цела Србија – објашњава он.

            - Милошевић је употребио сва средства у одбрани Косова, Коштуница употребио сва средства осим рата, а ова власт користи сва средства да подиђе Међународној заједници – закључио је Томић.
 


Све на основу пет принципа

 

Ђорђе МИЛИЋЕВИЋ (СПС): Србија је у претходном периоду успешно отклонила све ванредне препреке за улазак у ЕУ и сматрам да питање Косова није услов за европске интеграције

            Портпарол СПС-а Ђорђе Милићевић каже да најпре морамо да се сагласимо да је улазак у ЕУ национални интерес.

            То је био интерес и претходних Влада, а сигуран сам да ће и ова Влада ићи успешно путем интеграција. Парламентарна већина у Скупштини је конституисана на основу пет принципа, а један од њих су ЕУ интеграције. Србија је у претходном периоду успешно отклонила све ванредне препреке за улазак у ЕУ и сматрам да питање Косова није услов за европске интеграције. Са друге стране, морамо да наставимо преговоре са Приштином и изнађемо компромис за обе стране – каже овај саговорник.


Власт хтела да Косово одложи до избора

 

Посланик СНС Игор БЕЧИЋ: Кроз Љајића је „проговорила Влада Србије“ која је напокон смогла снаге да престане да обмањује јавност

            Игор Бечић, посланик СНС, каже да је кроз Љајића „проговорила Влада Србије“ и напокон смогла снаге да призна истину и престане да обмањује јавност.

            Дуго су покушавали да сакрију тако нешто од народа и да питање Косова сачека резултате предстојећих републичких избора. Међутим, последња дешавања су јасно показала да то није могуће урадити- каже Бечић.


И Дачић је говорио слично!

 

Аналитичар Слободан АНТОНИЋ: Појављује се једна врста отрежњења у вези са Европском унијом која почиње да се јавља и у власти и у нашим медијима

            Време ће бити најбољи сведок актуелних дешавања, историја ће показати ко је био у праву. Аналитичар Слободан Антонић каже да је немогуће сада тачно рећи или знати о чему се заправо ради.

            Построје разни актери на домаћој политичкој сцени и шта се заправо дешава знаћемо вероватно тек за 50 година када се буду отварали архиви. Али, није само Расим Љајић тај који је иступио са оваквом тезом у скорије време. И Ивица Дачић је недавно поставио питање шта је договарано са Еулексом, а није испуњено. Према томе, на сцени се појављује једна врста отрежњења која почиње да се јавља и у власти, али и у нашим медијима у вези са Европском унијом - каже Антонић.

 

Не могу дозволити да се понови Кипар у Србији

 

Политиколог Огњен ПРИБИЋЕВИЋ: Европска унија тиме што каже да је потребно нормализовати односе Београда и Приштине - не тражи да Србија аутоматски призна Косово

            Испоручивање хашких оптуженика Трибуналу није била обмана Европске Уније према Београду да би Србија признала Косово, већ медјународна и унутрашња обавеза коју не треба доводити у везу са признавањем Косова, сматра политиколог Огњен Прибићевић.

            Србија је испунила обавезе које је имала према Хагу, а Косово је сасвим друго питање. Већ дуже време представници ЕУ говоре: уколико Србија жели у ЕУ, мораће да нормализује односе са Приштином.

            Што се ЕУ тиче, то је неспорна ствар, пошто ипак не могу да дозволе да се понови Кипар у Србији. Европска унија тиме што каже да је потребно нормализовати односе Београда и Приштине не тражи да Србија аутоматски призна Косово. Не видим никакву везу измедју те две ствари. Поенту треба ставити на успешне преговоре измедју власти Косова и Србије које би требало да се наставе у септембру, каже Прибићевић.
 


Београд или Хаг?

 

Академик Матија БЕЋКОВИЋ: Тек треба утврдити: који је главни град Србије

            Можда је, после свега, прави одговор на питање на које политичари немају одговор - уверење академика Матије Бећковића да тек треба утврдити: да ли је Хаг или Београд главни град Србије.
 

 

Екипа портала Факти

АМБАСАДОР СРБИЈЕ У НЕМАЧКОЈ ИВО ВИСКОВИЋ

Србија је у ситуацији као Немачка ‘45

  • Србија ће учинити све што је у њеној моћи да решавање питања Косова не постане званични услов за напредак ка ЕУ, изјавио је амбасадор Србије у Немачкој Иво Висковић
  • Док не решимо нека веома осетљива питања попут заштите српског народа на Косову и специјалних права за српске манастире и цркве - не постоји могућност да ико на руководећем положају у нашој земљи - уколико би био стављен пред избор Косово или ЕУ - изабере ЕУ

            "У бројним приликама је речено да то није званичан услов за Србију да постане чланица ЕУ. Нисам наиван. Сватам шта се званично саопшти, као и да, са друге стране, неки људи у моћним земљама мисле да би то могло да постане услов", казао је Висковић.

            "Даћемо све од себе да не допустимо да тај проблем дође на ниво на којем би постао питање за званично доношење одлука у институцијама ЕУ", навео је он у интервјуу за немачки ЕурАктив (www.ЕурАцтив.де).

            На опаску да се чини да су европски политичари у извесној мери забринути због могућности да националистичке странке победе на наредним изборима, он је казао да нико не може да предвиди исход избора у било којој земљи, али да би збивања у вези са Косовом и ЕУ могла на то да утичу и да се нада да су политичари на Западу тога свесни.

 

НИШТА ПРЕКО НОЋИ

            "Лично мислим да садашња влада представља проевропску Србију. Чак су и неке бивше антиевропске партије промениле ставове. Стога сам прилични оптимиста и мислим да ће на крају људи подржати оне који су за Европу", казао је он.

            Висковић је рекао да су многи грађани Србије незадовољни због лоше економске ситуације, високе незапослености и других разлога, али да би у месецима пред изборе на ставове грађана могла да утичу и нека решења донета у "последњем тренутку".

            "Оно што се дешава на Косову, као и ЕУ интеграције, могу такође да имају значајан утицај на крајњи резултат. Надам се да су и политичари на Западу тога свесни", рекао је амбасадор Србије у Немачкој.

            Оценивши да је Србија у сличној ситуацији као и Немачка 1945. године, Висковић је истакао да се "неке ствари не могу учинити преко ноћи" и да "притисак да се неке ствари реше одмах може створити веће проблеме него мало стрпљења".

            Према речима Висковића, у овом тренутку за Србију није могуће да призна Косово, а то није само питање националног поноса ни правде, већ и судбине људи који на Косову живе.

            "Док не решимо нека веома осетљива питања попут заштите српског народа на Косову и специјалних права за српске манастире и црвке, не постоји могућност да нико на руководећем положају у нашој земљи" уколико би био стављен пред избор Косово или ЕУ, изабере ЕУ, оценио је он.

А ДВЕ НЕМАЧКЕ…

            На питање да ли то значи да ће Београд признати Косово уколико се Срби боље заштите, амбасадор Србије није искључио могућност да се то једног дана догоди.

            "То сада не могу да кажем. Пре него што би то било могуће, морамо решити многе проблеме. А онда, једног дана у не тако блиској будућности, неко у Србији би могао да каже: Сада то можемо да учинимо", рекао је Висковић.

            "Покушајте да се сетите колико година је требало да се постигне суштински споразум између две Немачке. До тога је прошло 20 година, а ви очекујете од нас да то обавимо за две године", казао је он.

            Када је реч о царинском печату, Висковић је рекао да Србија не може да прихвати царински печат са ознаком "Република Косово" јер би то значило да Србија прихвата да је реч о држави.

            "Можемо да прихватимо нека компромисна решења и изнели смо предлоге попут 'УНМИК-Косово - царинска служба' или 'Еулекс (ЕУЛЕX) Косово - царинска служба'. Они не желе то да прихвате. На крају, све се тиче статуса", казао је Иво Висковић.

 

(Извор: EurActiv)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари