Одобримо Србији кандидатуру, охрабримо је да настави са Косовом...

Писмо подршке Тадићу Ештоновој упутили министри спољних послова Француске, Италије и Аустрије

   

Жипе, Терци и Шпинделегер

* После исцрпне анализе напретка Србије, закључили смо да су сви децембарски услови за кандидатуру испуњени, навели су Алан Жипе, Ђулио Терци ди Сант Агата и Михаел Шпинделегер

* Условљавање је најделотворније када је у исто време строго и праведно, а кредибилитет политике проширење ЕУ зависи од наше предвидивости. Очекујемо да ће оваквом нашом одлуком Србија бити охрабрена да настави нормализацију односа са Косовом, у складу са условима из процеса стабилизације и прудруживања, наводи се у писму три министра Кетрин Ештон

         БРИСЕЛ, (ФоНет) - Србија је испунила све услове за добијање статуса кандидата за чланство у Европској унији, наводи се у писму које су високи представници ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон упутили министри спољних послова Француске, Италије и Аустрије Алан Жипе, Ђулио Терци ди Сант Агата и Михаел Шпинделегер.

         У писму у које је ФоНет имао увид подсећа се да је Европски савет 9. децембра прецизно одредио шта Београд треба да уради да би добио статус кандидата.

         Затражен је напредак у имплементацији већ постигнутих споразума, договор о начину на који ће Косово учествовати на регионалним форумима и сарадња са Еулексом.

         "После исцрпне анализе напретка Србије, закључили смо да су сви услови испуњени", навели су Жипе, Терци и Шпинделегер.

         Они истичу да је направљен кључни напредак у имплементацији већ постигнутих договора, о чему сведочи и недавни договор о признавању диплома.

         У писму се наводи да је Београд имао веома конструктивне предлоге за укључивање Косова у регионалну сарадњу, који су узимали у обзир позиције о статусу обе стране, а активно је сарађивао како би Еулексу и Кфору омогућио да ради у складу са својим мандатима.

         "Због тога треба да испунимо обећање дато у децембру, одамо признање Србији за велику посвећеност и напор који је уложила у последње време и одобримо јој статус кандидата", закључили су министри спољних послова Француске, Италије и Аустрије.

         Условљавање је најделотворније када је у исто време строго и праведно, а кредибилитет политике проширење ЕУ зависи од наше предвидивости. Очекујемо да ће оваквом нашом одлуком Србија бити охрабрена да настави нормализацију односа са Косовом, у складу са условима из процеса стабилизације и прудруживања, наводи се у писму Кетрин Ештон.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари