ТАДИЋ: Не могу да искажем оптимизам поводом кандидатуре

ПОВОДОМ ПРЕДСТАВЉАЊА ПРИШТИНЕ:

ДАНАС СТОЈИМО ЛОШИЈЕ НЕГО СИНОЋ

  • Тадић је подсетио да је пре неколико дана изнео став да је несхватљиво да питање проширења зависи од Приштине, која „не само да није чланица ЕУ, него није ни држава у класичном политичком и међународноправном смислу“
  • Приштина је држава само у билатералним односима са појединим државама које су признале такозвану државу Косово, објаснио је Тадић
  • Све што чинимо биће у сагласности са стратешким циљем очувања нашег интегритета, рекао је Тадић и истакао да је други стратешки циљ чланство у ЕУ
  • Не одустајем од ова два циља. То је центар политике коју водимо, за коју смо добили подршку грађана на изборима. Ових дана ћемо видети да ли је та политка одржива или није. Биће то тест и за мене и ја ћу, након свих ових преговора и разговора, изаћи и рећи куда даље, најавио је Тадић

          БЕОГРАД, (ФоНет) - Србија је данас мало даље од решења за регионално представљање Приштине него што је била у уторак увече, али је битно да наставимо, оценио је председник Србије Борис Тадић и напоменуо да у овом тренутку „не може да искаже оптимизам“ када је реч о кандидатури за чланство у Европској унији (ЕУ).

          Тадић је новинарима рекао да неће до последњег тренутка одустати од борбе за кандидатуру Србије, али је нагласио да то питање не зависи само од Србије, већ и чланица ЕУ.

          „Данас стојимо лошије него синоћ, видећемо да ли ћемо вечерас стајати боље него јутрос“, рекао је Тадић.

          Он је објаснио да се у Бриселу воде комплексни разговори у којима Београд и Приштина дођу близу решења, па се удаље од њега.

          Тадић је подсетио да је пре неколико дана изнео став да је несхватљиво да питање проширења зависи од Приштине, која „не само да није чланица ЕУ, него није ни држава у класичном политичком и међународноправном смислу“.

          Приштина је држава само у билатералним односима са појединим државама које су признале такозвану државу Косово, објаснио је Тадић.

          Према његовим речима, то је последица политичког система у Европи, комплексности међународних односа и деведесетих година у којима је Србија била уроњена у конфликт.

          Решавамо те проблеме, никада нећемо одустати и у том смислу сам оптимиста, а видећемо, радимо. Врло је тешко достићи статус кандидата, то је данас више него очигледно и у сваком сату имамо ново искушење, али боримо се, рекао је Тадић.

          Упитан да ли ће Србија расписати локалне изборе на северу Косова, Тадић је рекао да ће све институције у Србији разговарати и о том питању, председник парламента, Влада Србије, али је додао да би требало поштовати и чињеницу да, по Уставу, председник парламента расписује локалне изборе.

          Има ту и правних питања, међународних питања, али Србија шта год да чини неће одустати од интегритета властите земље на Косову и Метохији. Нећемо одустати од правне, миротворне борбе за очување нашег интегритета на Косову и Метохији, поручио је Тадић.

          Било да су у питању технички преговори, односно дијалог у Бриселу, било да су у питању избори, све што чинимо, биће у сагласности са стратешким циљем очувања нашег интегритета, рекао је Тадић и истакао да је други стратешки циљ чланство у ЕУ.

          Не одустајем од ова два циља. То је центар политике коју водимо, за коју смо добили подршку грађана на изборима. Ових дана ћемо видети да ли је та политка одржива или није. Биће то тест и за мене и ја ћу, након свих ових преговора и разговора, изаћи и рећи куда даље, најавио је Тадић.

          Упитан да ли то значи да још није донета одлука о расписивању локалних избора на Косову, Тадић је рекао: „Тај мост ћемо прећи када до њега дођемо“. 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари