ДОДИК: Купићемо два хеликоптера, кршење забране паљења ватре – кривично дело

ПРЕДСЕДНИК РС ОБИШАО ВАТРОМ УГРОЖЕНО ТРЕБИЊЕ

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик данас је изјавио да ће у буџету за наредну годину бити планирана средства за набавку два хеликоптера од којих ће један бити лоциран у Херцеговини, те најавио помоћ од 30.000 КМ за пожаром угрожена подручја и ватрогасне јединице у Требињу.

         "Надам се да ћемо већ следећег лета  набавити ове хеликоптере, што би знатно олкашало посао и смањило штету“, рекао је Додик новинарима у Требињу.

         Он је истакао да ће  бити  сагледане потребе и у другим општинама Херцеговине и Српске у којима су данима активни пожари ради помоћи.

         "У овом тренутку је најбитније није било људских жртава и штете по стамбене објекте, а накнадно ће бити утврђена  материјална штета која се већ процењује на милион КМ", каже  Додик.

         Према његовим речима, велики проблем овог простора који граничи са Црном Гором јесу пожари који у фронту од 40 километара прелазе са тог подручја у Требињску општину што проузрокује ангажовање великог броја снага на гашењу ватре која се великом брзином шири.

         Додик је,  након посете пожаришту, констатовао да је сутуација у Херцеговини под контролом, те похвалио за добро урађен посао све припаднике служби за гашење који су даноноћно на терену.

         Председник Српске је напоменуо да је велики број пожара изазван људском непажњом, те истакао да се они који се оглуше на упозорења надлежних служби о забрани паљења ватре убудуће бити третирани за извршење кривичног  дела.

         Директор Републичке управе Цивилне заштите Милимир Додер је најавио да ће хеликоптер Оружаних снага БиХ вечерас дествовати по пожариштима у Требињу, док ће руски хеликоптер, носивости пет тона воде, наредних дана гасити пожаре по приоритетима Мостар-Требиње-Билећа-Гацко.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари