ДОДИК СА ПУТИНОМ: Подржана изградња крака Јужног тока кроз РС

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

ГОТОВО ДВА САТА РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ РУСКЕ ДРЖАВЕ

         РУСКИ лидер Владимир Путин - који се у Санкт Петербургу срео са председником Републике Српске Милорадом Додиком - подржао је изградњу крака гасовода Јужни ток кроз Републику Српску.

         Додик и Путин су готово два сата разговарали о питањима везаним за Републику Српску и регион, а разменили су и мишљења о актуелним питањима у региону и свету, са посебним акцентом на светску економску кризу и модалитете њеног ублажавања.

         „Имали смо прилику да разговарамо о свим питањима важним за односе Руске Федерације и Републике Српске, а доминантно питање је било улагање фирми у области енергетике. Пре свега то су операције Зарубежњефти, питање нафтне индустрије, испитивање налазишта сирове нафте и изградња гасовода“, рекао је Додик у телефонској изјави Срни.

         Додик је са Путином разговарао током радног ручка којем су присуствовали и премијер Македоније Никола Груевски, председник Киргистана Алмазбек Атамбајев, председник Кеније Мваки Кибаки и министар финансија Финске Јута Урпилаинен.

         Током сусрета разговарано је о досадашњим пројектима руских компанија у Републици Српској, укључујући улагања у нафтну индустрију Српске, а руски председник дао је пуну подршку до сада реализованим пројектима.

         „Имао сам прилику да попричам и са премијером Македоније о важним питањима наше сарадње, те неуобичајено важан сусрет са представником власти Кине Хе Гоцјаном, који је поред Путина био уводничар на сесији о глобалним процесима“, рекао је Додик.

         Председник Српске је информисао саговорника из Кине о јуче потписаном уговору за подршку изградњи термоелектране у Станарима код Добоја, а разменили су и друге важне поруке, па Додик очекује да ће и на том нивоу доћи до даљег зближавања и разумевања потреба Српске.

         Додик је у изјави Срни најавио да ће ускоро на простору Српске почети да делује Сбербанка, једна од највећих светских банака, која  може да понуди програме за развој привреде у Српској.

         Председник Српске током дана се састао и са руководиоцима Гаспрома, а за сутра је предвиђен састанак са директором овог гиганта Алексејем Милером, са којим ће разговарати о комплетирању изградње гасовода кроз Републику Српску.

         Додик је нагласио да је имао прилику да се састане са многим пословним људима који су од раније укључени у одређене процесе у Републици Српској.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари