ДОДИК: Српска је једина самоодржива заједница у БиХ и желимо да буде вечна

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У БАЊАЛУЦИ ПОВОДОМ ДАНА РС И ЊЕНЕ КРСНЕ СЛАВЕ

  • Желимо да Република Српска буде вечна на добробит српског народа и свих грађана који у њој живе. Желимо да Српску сачувамо за наше потомке
  • Покренувши политички покрет за одбрану српског народа, стварајући Српску у процесима распада бивше Југославије, тадашње политичко и војно руководство Српске имало је чврсто уверење да је стварање Републике Српске гарант опстанка Срба на овим просторима
  • Враћање изворном Дејтонском споразуму наш је политички правац. То значи да је за сваку одлуку на нивоу БиХ потребан претходни споразум страна, као што је и предвиђено важећим Уставом, а стране су Република Српска и Федерација БиХ
  • Српска неће пристати да трајно спроводи одлуке које су наметнули високи представници, донесене на неуставан и незаконит начин, противно њеним интересима.
  • Српска поштује територијални интегритет и међународни суверенитет БиХ успостављен словом, а не духом Дејтонског споразума
  • Европске интеграције остају један од стратешких праваца, али не по сваку цену и не могу се користити за моделирање и промену политичког система у БиХ

        СРПСКА је стабилна и јача него што је била пре неколико година и једина је самоодржива заједница на простору БиХ -  оценио је председник Републике Српске Милорад Додик на свечаној академији поводом 9. јануара - Дана и крсне славе Републике Српске - Светог архиђакона Стефана.

       „Желимо да Република Српска буде вечна на добробит српског народа и свих грађана који у њој живе. Желимо да Српску сачувамо за наше потомке, који никада не смеју да забораве жртве поднесене у њеном стварању, и да их се сећају са захвалношћу и дужним поштовањем“, рекао је Додик.

       Према његовим речима, Републици Српској никада није било лако, али да је народ смогао снаге да превазиђе све тешкоће, свестан потребе стварања и очувања Српске.

       „За стварање Српске многи су дали животе, а њихове породице остале су трајно ожалошћене. Република им то није заборавила и никада неће“, додао је Додик.

       Он је подсетио да је, покренувши политички покрет за одбрану српског народа, стварајући Српску у процесима распада бивше Југославије, тадашње политичко и војно руководство Српске имало чврсто уверење да је стварање Републике Српске гарант опстанка Срба на овим просторима.

       Према његовим речима, Дејтонским мировним споразумом окончан је грађански рат у БиХ, али и потврђен континуитет и међународно-правни субјективитет Републике Српске, која је потписница свих анекса овог споразума.

       „Враћање изворном Дејтонском споразуму наш је политички правац. То значи да је за сваку одлуку на нивоу БиХ потребан претходни споразум страна, као што је и предвиђено важећим Уставом, а стране су Република Српска и Федерација БиХ“, рекао је Додик и напоменуо да Српска неће пристати да трајно спроводи одлуке које су наметнули високи представници, донесене на неуставан и незаконит начин, противно њеним интересима.

       Он је нагласио да Српска поштује територијални интегритет и међународни суверенитет БиХ успостављен словом, а не духом Дејтонског споразума.

       „Али, исто тако захтевамо да се поштују и наша права, као конститутивног народа и Републике, која је свој суверенитет унела у БиХ“, рекао је Додик.

       Председник Српске истакао је да је Република данас незаобилазан фактор у одлучивању у БиХ, да има активан одговор на сва актуелна питања, те да се њен став поштује на регионалном и ширем плану.

       „Успоставили смо партнерске односе са свим државама у региону, одржавамо контакте, дијалог и сарадњу у капацитету који нам је дат Уставом и Дејтонским споразумом са свим кључним светским факторима од ЕУ, САД, Русије до Кине, Израела и исламских земаља“, наводи Додик.

       Он је напоменуо да сарадња са братском Србијом, у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама, и даље остаје приоритет, а да ће се тој сарадњи у наредном периоду дати нови подстицаји.

       Додик каже да европске интеграције остају један од стратешких праваца, али не по сваку цену, те да се не могу користити за моделирање и промену политичког система у БиХ.

       „Уверен сам да нам је и сада, као и раније, потребан висок степен јединства свих релевантних политичких и друштвених фактора, у погледу кључних друштвених, републичких и националних интереса. Не морамо се слагати у свим детаљима и методама, јер то је нормално у парламентарним демократијама, у којима се власт добија и губи на изборима, а не на улици“, поручује предсједник Српске.

       Он је истакао да су економски и социјални изазови данас израженији него претходних година.

       „Наш приоритетни циљ је одржавање постојећег нивоа економских активности и ако буде могуће њихов благи раст. Очекујемо да покретање неколико капиталних инвестиционих пројеката у области саобраћајне и комуналне инфраструктуре, енергетике, гасификације, као и промене и напредак у пољопривредној производњи, омогуће раст и нова радна места“, наглашава Додик.

       Он је оценио да демографска обнова треба да буде један од дугорочних стратешких циљева Републике Српске.

       „Држава и народ постоје док постоји вера да то постојање има смисла и да нови напори нису узалудни. Због тога вас позивам да се окупимо и заједнички савладамо изазове који су пред нама, као што смо то чинили и претходних 21 годину“, закључио је Додик.

       Свечана академија у Културном центру Бански двор у Бањалуци почела је интонирањем химне Републике Српске.

       Минутом ћутања одата је почаст свима који су дали животе за стварање Републике Српске.

       Академији су присуствовали: премијер Александар Џомбић, председник Народне скупштине Игор Радојичић, председавајући Председништва БиХ Небојша Радмановић, министри у Влади Српске, чланови Сената, народни посланици у парламенту Српске, те српски представници у институцијама БиХ.

       Свечаној академији присуствују и представници Српске православне цркве и институција Србије, градоначелници и начелници општина у Републици Српској, као и представници међународне заједнице и дипломатског кора у БиХ, те друге бројне званице из политичког и јавног живота Српске, БиХ и региона.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари