ДОДИК: За КиМ вреди не ући у ЕУ ни у наредних 50 година

ТИМ ПРЕ ШТО СРБИЈА НЕЋЕ УЋИ У ЕУ У НАРЕДНИХ 15 ГОДИНА ЈЕР ЋЕ

- ШТА ГОД УЧИНИЛА - УСЛЕДИТИ НОВИ ЗАХТЕВИ

Милорад Додик

  • Било би логично да је Русија била више укључена поводом Косова а не да се то пребаци на ЕУ. Стратешка грешка Србије је што је у тој мери веровала Кетрин Ештон па због тога изгубила значајан број пријатеља у УН - указао је председник РС

         АКО и дође до нове рунде дијалога Београда и Приштине - неће бити постигнут споразум, јер Приштина има све, а Србија и Срби на Косову и Метохији ништа од својих права и аутономије - упозорио је председник Републике Српске Милорад Додик.

         Он је за телевизију „Мост“ рекао и да за Косово треба наћи целовито решење, као и да је подељеност српске политичке сцене катастрофална за коначно решење.

         „Само јединство осигурава уверење код других да се зна шта се хоће“, рекао је Додик и додао да Србија треба да истраје у захтеву који се тиче заједнице српских општина на северу и да су то црвене линије испод којих не треба ићи па макар то значило и стајање на европском путу у наредних 50 година.

         Председник Републике Српске је оценио да „Србија неће ући у ЕУ у наредних 15 година јер ће, шта год буде учинила уследити нови захтеви“, а како сматра, свим народима осим Србима је признато право на самоопредељење.

         „Срби треба да се утопе у причу о организацији наводно Косова као државе која има централне органе власти у Приштини, има општине са српском већином које имају иста права као и оне где у већини живе Албанци, а временом и уз помоћ мајоризације, Срби би изгубили сва права“, сматра Додик.

         Додик је оценио и да се „Америка нашла у живом блату због раног признања независности Косова мимо Резолуције 12 44 , која је гарантовала територијални интегритет Србије и високу аутономију за Косово“.

         „Оно што им сада треба је решење које ће да обесмисли Резолуцију 12 44 која је прекршена и да за то нико не буде крив, а инсистирање на преговорима је жеља да се дође до тренутка када ће Резолуција учинити још низ практичних корака да се она формално и практично изгуби као важна“, сматра Додик.

         Он сматра да било какво војно организовање Срба на КиМ може само да штети, а да ако Хашим Тачи употреби силу, то неће остати без реакције неких других земаља које не желе то да виде, објављено је на сајту тв „Мост“.

         Додик је оценио и да треба уложити додатне напоре да дође до проширења економске сарадње Србије и Русије, која ће, како сматра, подржати ставове Србије.

         „Не треба бежати од тога да се разговара са Русијом јер са њима разговара и Европа и било би логично да је Русија била више имплементирана кад је у питању било Косово а не да се то пребаци на ЕУ“, сматра Додик што оцењује као стратешку грешку Србије која је „тиме што је у тој мери веровала Кетрин Ештон изгубила значајан број пријатеља у УН“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари