У Андрићграду 2013. премијера опере „На Дрини ћуприја“

ДОДИК ОТВОРИО ШТАНД СРПСКЕ НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА

  • Увек нам је важна подршка са овог места, и одавде и преко Дрине и преко других река, и тамо далеко где се налазе наши људи који доживљавају Републику Српску као значајан део свог живота. Зато Српска гради идентитет у свему што је важно, рекао је Милорад Додик
  • Емир Кустурица је, говорећи на Сајму о Андрићграду, рекао да је изградња тог града  прескочила време и да ће 2013. године, пола године пре предвиђеног, бити завршен читав град, када ће на његовом отварању бити премијерно приказана и опера „На Дрни ћуприја“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик отворио је четврти наступ Републике Српске на Београдском међународном сајму књига, где на штанду Српске доминирају портал великог улаза у Андрићград и „Андрићева књига 2012“.

       Обраћајући се присутним гостима, Додик је рекао да је у суштини сваког успеха карактер да се не одустане, те поручио да Република Српска неће одустати, пре свега, од себе и од свега онога што чини њену вредност и снагу.

       „Зато је то моја основна порука данас и овде: Идемо даље и нећемо стати, појављиваћемо се овде у годинама које долазе“, рекао је Додик, на свечаном отварању, којем су присуствовале јавне личности, књижевнии и песници Српске и Србије.

       Додик је истакао да је част и прилика да Република Српска на сајму књига покаже достигнућа, умећа и ствараоце, оцењујући да је то снажан доказ њеног идентитета. Београдски сајам је, каже он, прилика да Српска покаже своје постојање и стваралаштво.

       „Република Српска је присутна на овом сајму и жели да то остане као печат и доказ да постоји и да у оквиру себе и оних који у њој живе, а поготово оних који су расељени, има значајан број стваралаца који јој дају или јој се враћају на различите начине, доказујући љубав за све оно што је Српска у њиховим мислима и жељама“, рекао је Додик.

       Додик је рекао да се Република Српска суочава стално са изазовима, који су исти – како опстати, како очувати идентитет, територијалну и политичку структуру коју је израдила, како то додатно легализовати код оних који не желе да је виде као такву.

       „Увек нам је важна подршка са овог места, и одавде и преко Дрине и преко других река, и тамо далеко где се налазе наши људи који доживљавају Републику Српску као значајан део свог живота. Зато Српска гради идентитет у свему што је важно“, рекао је Додик.

       Он је навео да је зато поносан на сарадњу са режисером Емиром Кустурицом у изградњи Андрићграда у Вишеграду, где је сада поново враћена нада, а одакле су се људи раније исељавали.

       Кустурица је, говорећи о Андрићграду, рекао да је изградња тог града  прескочила време и да ће 2013. године, пола године пре предвиђеног, бити завршен читав град, када ће на његовом отварању бити премијерно приказана и опера „На Дрни ћуприја“.

       Он је рекао да је, упркос тихој опструкцији изградње овог града, постигнута дивота у томе што је направљен ренесансни трг, први пут на Балкану, јер због турске владавине на том простору није постојала ни ренесанса. 

       У свечаном делу програма су наступили глумци Небојша Кундачина и Маја Колунџија, који су говорили изводе из Андрићевих „Знакова поред пута“, као и песници Ранко Рисојевић и Љубивоје Ршумовић.

       С обзиром на то да је прошле године обележено 50 година доделе Нобелове награде Иви Андрићу, а ове године се обележава 120 година његовог рођења, на штанду Републике Српске је постављена велика књига, формата два и по метра са метар и по, посвећена овој теми.

       На штанду је и портал Андрићграда, улаз који симболизује улазак у фазу у којој је већ реализован добар део пројекта Андрићграда.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари