Вучић: Правно обавезујући споразум са Приштином је у интересу Србије

ЕКАО ДА ЋЕ ЗА ТО МОРАТИ ДА ПОСТОЈИ „ШИРОКА САГЛАСНОСТ И ВЕЋИНСКА ВОЉА СПРСКОГ ДРУШТВА”

  • „Када би се то догодило (поразум са Албанцима) уверен сам да би врата била не одшкринута, већ широм отворена”
  • „И да упетостручимо БДП и будемо шампиони реформи ЕУ ће нас на крају условити решавањем питања Косова. Нема сумње да је то кључна ствар и кад год нам кажу нешто друго, у ствари мисле на Косово. Зато желимо да постигнемо неку врсту компромисног решења”

          ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је у интересу Србије да постигне правно обавезујући споразум са Албанцима и да за његово постизање мора постојати широка сагласност и већинска воља српског друштва.

          “У интересу Србије је да постигнемо споразум с Албанцима, без обзира на то да ли ћемо постати чланица ЕУ или не. Али, када би се то догодило, уверен сам да би врата била не одшкринута, већ широм отворена”, казао је он.

          Вучић је у интервјуу за Вечерње новости од среде казао да ће са својим предлогом за решење косовско-метохијског питања изаћи када буде оценио да је то добро за земљу и када буде могуће добити одређени резултат.

          “И да упетостручимо БДП и будемо шампиони реформи ЕУ ће нас на крају условити решавањем питања Косова. Нема сумње да је то кључна ствар и кад год нам кажу нешто друго, у ствари мисле на Косово. Зато желимо да постигнемо неку врсту компромисног решења”, рекао је Вучић.

          Он је казао да нити је реално, нити је могуће да Србија све да, а да не добије ништа, као и да Албанци то морају разумети, јер ни они неће имати будућност, ако не буде договора.

          Упитан о прихватљивости досадашњих предлога за решење косовског чвора, Вучић је казао да је од “појединих великих играча на светској позорници” добијао нешто што личи на начела, принципе, што представља “нон пејпер”.

          “И да је била питана да ли тако нешто прихвата или не, Србија би тешко на те предлоге могла да пружи позитиван одговор”, казао је он и додао да велике западне силе полазе од тога да је територијално питање Косова и Метохије решено тако што су добили независност.

          Он је казао да они од тога неће да одустану, али да Београд покушава да види шта може да добије и за Србе на Косову и Метохију и за Србију.

          “То није питање само Срба на Косову и Метохији. Они су најважнији, њихова безбедност, сигурност, живот, економски напредак, перспектива, будућност. Али, то није једино питање за њих, то је питање и за све остале који живе у Србији”, казао је Вучић.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари