Опет се покренула страховања да би јелоустонски супервулкан могао ускоро „експлодирати”

ПАНИКА КРЕНУЛА ОД ТОГА ШТО СУ САД УКИНУЛЕ ПРИСТУП СЕИЗМИЧКИМ ПОДАЦИМА ИЗ ЈЕЛОУСТОНА

  • Када је 1883. године дошло до ерупције вулкана Кракатау, над целом Земљом је две године стајала измаглица, изазвана пепелом подигнутим десет километара у висину. Међутим, ерупција која је могућа у Вајомингу била би толико моћнија од Кракатауа колико је артиљеријски рефлектор моћнији од батеријске лампе
  • Најгоре би прошли становници околних америчких држава: то би био њихов “последњи дан Помпеје”, с тим што би Везув у поређењу са Јелоустоном изгледао као - хемијски експеримент. Са америчке заставе би морале да буду уклоњене неке звездице, јер би у кругу од неколико стотина километара од епицентра ерупције остала радиоактивна пустиња од камења изливеног као стакло

Пише: Игор СЕРЕБРЈАНИЈ

         ЗЕМЉИ прети катастрофа, која ће променити лице планете.

         Америчке власти покушавају да угасе панику, али шило се у џаку не може сакрити: до најмоћнијег земљотреса у историји, остало је још веома мало времена.

         У Сједињеним Државама је од 5. априла - без објашњења корисницима интернета укинут приступ сеизмичким подацима из Јелоустонског парка.

         Ово је изазвало забринутост многих Американаца који се интересују за стање јелоустонског супервулкана.

         За разлику од многобројних “хорор прича”,које се с времена на време појављују у медијима, овај пут страхови имају веома реално оправдање, и сви сеизмолози света последњих дана не скидају очи са државе Вајоминг.

         Тренутно тамо никоме није до шале, каже професор Географског факултета Московсковског државног универзитета, Андреј Лукашов:

         “Испод територије Јелоустоунског националног парка налази се жариште великог вулкана, који еруптира једном у неколико стотина хиљада година. Вулкан по неколико хиљада векова таложи енергију, а онда се дешава такозвана пароксизмална експлозија”.

         Шта је то пароксизмална експлозија, сви могу схватити на основу сопственог искуства. То је као када дуго и мучно желите да кинете, и коначно се проломи оно “апћиху”,због кога одзвањају стакла. Други сличан пример је - ако желите - мушки оргазам.

         Жене то не могу да схвате. А геолози - могу.

         Сада је у Јелоустону дошло време када сама Земља жели да “кине”. Или оно друго. Али, обе варијанте ће бити такве да ће последице осетити сваки становник планете. И од ове катастрофе нико се не може “ни сакрити, ни побећи”.

         Када је 1883. године дошло до ерупције вулкана Кракатау, над целом Земљом две године стајала је измаглица, изазвана пепелом подигнутим десет километара у висину. Међутим, ерупција која се сада очекује у Вајомингу ће бити толико моћнија од Кракатауа колико је артиљеријски рефлектор моћнији од батеријске лампе.

         „Последице предстојеће ерупција довешће до тзв. ефекта нуклеарне зиме: људи неће видети Сунце неколико година”, - каже Лукашов.

         Најгоре ће проћи становници околних држава: то ће бити њихов “последњи дан Помпеје”, с тим да ће Везув у поређењу са Јелоустоном изгледати као хемијски експеримент.

         Са америчке заставе ће морати да се уклони неколико звездица, јер ће у кругу од неколико стотина километара од епицентра ерупције остати радиоактивна пустиња од камења изливеног као стакло.

         “И видех ја како настаде стклнено море, помешано са огњем” (“Апокалипса”, 15-2).

         Катастрофа која се очекује, биће слична оној приказаној у америчком филму “Расцеп Сан Андреас”. Међутим, чак ни ражисер овог блокбастера није имао довољно маште да опише размере катастрофе која се данас надвила над САД.

         Предстојећу ерупцију научници су прецизно лоцирали. Са тим је, највероватније, и повезан престанак приказивања информација из геолошке службе САД: све је већ јасно и без њих, а апаратура једноставно није намењена за површинска колебања ових размера, рекао је експерт.

         На Рихтеровој скали (магнитуда) земљотреса је подељена на девет и по степена. Магнитуда предстојећег земљотреса у Вајомингу превазилази ову скалу. Једноставно, на Земљи се тако нешто није десило од када се појавио homo sapience.

         Неки антрополози тврде да је изумирање неандерталаца била последита тога што нису умели да се прилагоде “нуклеарној зими” и уступили су еколошку нишу развијенијим кромањонцима, који су знали да запале ватру.

         Постоји шанса (радосна или не - нека свак одлучи за себе) да ће предстојећа ерупција у Јелоустону довести до изумирања садашњег обилика примата који доминирају планетом: вас и нас. И кроз сто хиљада година, нека напреднија врста више неће очекивати крај света са оваквом судбином која очекује тренутну светску популацију.

         Можда ће у то време људи (или неко ко их буде заменио) научити како да очисте вулкане, као што је то радио Мали принц. Или ће можда њихов мозак бити довољно развијен, тако да, за разлику од наших, неће трошити ресурсе на окупације једних земаља од стране других, већ на заштиту Земље од унутрашњих и спољашњих претњи.

         Превео: Срђан Ђорђевић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари