И црно-бели кошаркаши у спорним мајицама

КАДА ЈЕ СПИКЕР НАЈАВИО МИНУТ ЋУТАЊА, ДЕО НАВИЈАЧА ПОЧЕО ДА ЗВИЖДИ, УМАЛО НЕРЕДИ...

        Протеклог викенда фудбалери и кошаркаши Партизана су обрадовали своје навијаче новим победама, али су то опет засениле неспортске ствари

        У центру пажње биле су мајице са ликом навијачког вође, уједно правоснажно осуђеног криминалца, који су играчи и на стадиону и дворани носили пре почетка утакмица.

        На мајици је био лик Александра Станковића, познатог под надимком „Сале мутави“, који је недавно убијен у обрачуну криминалаца на улицама Београда. Станковић је био један од чланова навијачких група црно-белих, због чега му је клуб и одао почаст.

        Он је раније био међу „виђенијим“ навијачима Црвене звезде, да би после хапшења бројних „гробара“ из навијачких група „Алкатраз“, након убиства Бриса Татона, променио „дрес“ и прешао на „Југ“, где је био члан групе „Јањичари“. Недавно је његово име било у жижи јавности након физичког напада на члана обезбеђења директора ФК Партизан Милоша Вазуре, али је Станковић прошао без казне јер камере нису забележиле да је он ударио некога.

        Потез клуба из Хумске 1 да играчима подели мајице на којима је уз фотографију убијеног Станковића писало „Добро памтим све“, наишао је на критику јавности, али и његових навијача.

        Након низа критика у медијима, на друштвеним мрежама и по коментарима на српским порталима, став навијача који се не сврставају међу оне који носе еуфемизам „најватренији“ најбоље се могао видети у недељу увече у хали „Александар Николић“. И кошаркаши су изашли у спорним мајицама, а када је званични спикер најавио минут ћутања, део од неколико хиљада навијача је почео да звижди.

        После реакције „Гробара“, ућутали су се на тренутак, али су по окончању одавања поште опет звиждали.

        То је умало иницирало нереде у „Пиониру“ јер је око 20 најфанатичнијих навијача кренуло из „копа“ на део трибина где су се налазили „демонстранти“.

        На срећу, имали су довољно времена и простора да се склоне, па су се „гробари“ који су дошли на њихове позиције после неколико повика у част Станковића повукли на своју трибину, а навијачи међу којима су многи били са децом су могли на миру да наставе да гледају утакмицу.

        Након меча новинари су поставили питање ко је наредио да играчи носе мајице са поменутим Станковићем и минут ћутања, на шта је тренер Партизана Александар Џикић логично одговорио: „То није питање за мене“, а портпарол клуба остао нем.

        Дан раније новинари су исто питање поставили портпаролки фудбалског клуба Биљани Обрадовић, која им је одговорила да ће им јавити када добије званичну информацију, али се више није оглашавала на ту тему упркос даљем инсистирању новинара разних медијских кућа, па је изостао званични став клуба.

        Што се играча тиче, њихове изјаве су биле углавном кратке.

        Медији преносе речи појединих играча црно-белих, као што су бек Бранислав Ратковица или Ален Стевановић, који су рекли да су „дошли људи и дали им мајице“ или Бојана Остојића који је рекао да „није посао играча да размишља о томе“ и да „има ко се тиме бави“.

        Легенда црно-белих Саша Илић је након питања новинара Инсајдера рекао да је то тема за Милоша Вазуру, а да ће „своје мишљење задржати за себе.

        Ово наравно није први пут да се јасно види колику слободу и утицај имају навијачке групе унутар српских клубова, па доносе одлуке на које очигледно нико не може, или неће да утиче.

        Претходних година смо гледали како вођа навијача Партизана скида капитенску траку фудбалеру и има физички контакт с њим, а потом на заједничкој прес конференцији истичу како је то све за добробит клуба, потом навијаче који терају играче Црвене звезде да скину дресове које носе, разбијају им и пале аутомобиле због пораза, а играчи Звезде су чак присуствовали сахрани убијеном вођи навијача клуба, такође криминалцу са досијеом Велибору Дуњићу.

        Како тек заборавити Уроша Мишића који је гурао бакљу у лицу полицајцу, а када је изашао из затвора наставио да дивља на трибинама, или Ивана Богданова који је прекинуо меч Србије на гостовању у Италији у квалификацијама за Европско првенство 2012, а касније шетао тереном стадиона Партизана када су Албанци дроном донели заставу са сликом „Велике Албаније“.

        ЈСД и ФК Партизан су се од убијеног Станковића опростили и у читуљи у једном београдском дневнику.

        Ко је наредио да фудбалери и кошаркаши носе мајице са ликом осуђеног криминалца и одају му пошту минутом ћутања на званичним утакмицама, а који није страдао на трибини, већ у обрачуну криминалаца?

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари