Вучела: Навијају да Партизан не игра Европу

ПОРАВНАЊЕ СА UEFA ИДЕАЛНО РЕШЕЊЕ, АКО ТАКО БУДЕ, ОЧЕКУЈЕМО ОДЛУКУ У НАРЕДНИХ МЕСЕЦ

        Специјално за Журнал из Лимасола: Владислав Влајић
 

        Раноранилачки брифинг са најближим сарадницима и „срећан рад” фудбалерима уочи одласка с шефом струке Марком Николићем на јутарњи тренинг - председнику Партизана Милораду Вучелићу означили су почетак првог целодневног боравка на Кипру са екипом, резервисаног и за унакрсна питања „седме силе”, са сијасет отворених тема и три доминантне: санкција UEFA, финансије и борба за трофеје.

        Црно-белу јавност, месец после страшне вести из Ниона, занима: хоће ли Партизан на лето да игра Европу?

        - Хоће, наравно, иако то не могу да кажем са сто одсто вероватноће. Све што радимо и сви разговори које обављамо воде у том правцу - вели Милорад Вучелић, на тераси хотела „Ројал аполонија бич” у Лимасолу.

        Суд за спортску арбитражу у Лозани (CAS) на званичном сајту објавио је термине случајева о којима ће да расправља чак и у априлу, међу њима нема Партизана: простор за спекулације да жалба није ни послата?

        - Да не буде забуне, жалба се изјављује, па се онда даје рок у којем се ставља њен поднесак. То што пишу страни листови који излазе на српском језику, на латиници, је... Они навијају да Партизан не игра Европу!

        Партизану би као кец на 11 легло - поравнање са UEFA?

        - Идемо на могућности од медијације до поравнања. По стављању жалбе, разматрају се варијанте. Од снаге аргументације зависи и могућност поравнања. То је најидеалније решење, наравно. Многи плусеви су на нашој страни! Нећу ништа да говорим против CAS-а, било кога другог, не желим да заоштравам односе.

        На чему базирате оптимизам?

        - Што се тиче дугова, то је разјашњено, у случају пореза, направљена је грешка: Партизан је имао репрограм, онда ушао у други, дозволиле су му законске могућности, једноставно, није дошло до прекида. То је UEFA било неуобичајено, адвокати, пак, кажу, да је и ту ситуација у нашу корист.

        Признајете да је било грешки унутар клуба?

        - Унутар клуба није! Документ о репрограму је нешто каснио у лавиринтима администрације, не Партизанове.

        Који је реалан датум за решење загонетке?

        - Ако је поравнање, у наредних месец, ако је суђење, имамо уверење адвоката да случај можемо да добијемо и на CAS-у!

        Интервју на Пинку, набијен емоцијама, изузетно је одјекнуо, не баш са сјајним пријемом: остајете ли при изреченом?

        - Погрешно је тумачен, углавном. Чак су и блиски људи почели да ме зивкају зачуђени насловом: „Убићу се”. Глупости... Иронисао сам за колективно самоубиство. Осим ретких изузетака, питам се: да ли им је мило да смо испали? Стичем утисак: што горе у Партизану, то њима боље. А, то чак нису ни звездаши... Да јесу, разумео бих. Овако...

        Смете ли и да помислите шта би се десило ако Партизан не игра Европу, иако чујемо да је и у најужем руководству било ставова: „И 2016. смо испали после првог кола”?

        - Тешко ми је да то и помислим... Чинимо све што можемо, ФС Србије, такође. Партизан ће да буде жив играо, не играо Европу, наравно, циљ нам је да учествујемо на међународној сцени и све чинимо да тако и буде.

        Не буде ли, у ионако промаји склоној каси ухватиће се паучина?

        - Чујем: изгубили смо седам милиона евра. Како да изгубите нешто што нисте ни имали? Ето, кажете: губим сваког месеца 1.500. Алал ти вера, како си тако немаран? Па, губим тако што не пишем за Вашингтон пост. Па, што? Нико ме није ни звао. Закључимо: на губитку си 18.000 евра. У преводу... Немамо више цену за играче! Прво, репрезентација не игра на СП и ЕП, друго, због нашег слабог резултата у Европи, Звездиног две године. Једноставно, није било прилике да се фудбалери искажу на међународном плану.

        Може ли само с новцем од Телекомовог спонзорства, без продаје играча, Партизан да преживи до јуна?

        - Не може!

        Шта је онда решење: продаја неког бисера у експресном року клубовима из Русије, Кине и Израела, или...?

        - Нови спонзор! Томе бих пре прибегао. Или, припремна продаја играча...

        Сад га продате, одмах легне капара, оде тек у јуну?

        - Нисмо приступили конкретном решавању, али може! Поучени искуством око Андрије Живковића, овога пута, ако се уопште деси, мора да буде потпуно транспарентно, у интересу Партизана и без платних компликација.

        Најављујете ли ви то: „случај Влаховић”?

        - Малолетник може да буде продат, али да остане до 18. године у Србији.

        Како не пристати на такве аранжмане кад је каса празна?

        - Пун стадион, приход од улазница, изостанак казни од навијачких испада, нарочито с међународне сцене. Сви кажу: „Пусти казне”, али свака је 200, 300, 500 хиљада... Ни углед фудбала није такав да се спонзори утркују. Дође ли и до реформе Лиге шампиона, Србији је намењена улога колоније! Преоштро? Верујте, није... Платини је ширио, Чеферин ће да се бори, али... Постајемо јефтина радна снага, Звезда није продала Ристића, ми никога. За колико је отишао Катаи? Два милиона! Ето...

        Имате ли процену Партизановог дуга на крају 2016?

        - Мањи је него пре две године. У 2015. и 2016. платили смо око седам милиона евра претходних обавеза. Да нисмо морали, дуг би био значајно мањи.

        Лек за оздрављење од „европске и финансијске болести” - Партизан шампион, иако је направљена клима да је и тих Звездиних шест бодова предности недостижно?

        - Два дербија, па није! Да нисмо дали себи гол против Радничког било би минус четири, да је Ђурђевић играо против Војводине, Божинов погађао оно што обично не промашује... Не одричемо се борбе за титулу, Партизан има одличан тим и тренера - закључио је, у оптимистичном тону, Милорад Вучелић.

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари