Новак пред тениским Еверестом

ЂОКОВИЋ НА ПУТУ ЗА ФИНАЛЕ РОЛАН ГАРОСА „ПРЕСЛИШАО”

И ФЕДЕРЕРА  - СА 6:4, 7:5, 6:3 - ЗА САМО ДВА ЧАСА ИГРЕ

  • Уколико у недељу победи Рафаела Надала - у четвртом узастопном великом финалу - Новак ће постати први тенисер који је од 1969. - кад је то пошло „за рекетом“ Роду Лејверу - који је освојио сва четири грен-слема у низу
  • За свог главног конкурента - не само у Паризу - Новак је рекао: Рафа је одиграо сјајан меч против Ферера, као и сваки од почетка овог турнира, aли, наше финале ће бити друга прича

        ТО постаје не само историја светског тениса, него и нека врста фатума: Новак Ђоковић у новом финалу против Рафаела Надала. А ро том ће њих двојица - по први пут у историји -одиграти четврто грен-слем финале заредом.

        Новак је у прва три надиграо великог ривала. Са добрим изгледима да му то пође за руком и четврти пут. Упкос томе што је Роџер Федерер - видно утучен што је у полуфиналу доста лако положио оружје (са 6:4, 7:5, 6:3) пред Нолетом.

        Само четврто узастопно „велико финале“ истих играча већ је историја, а Ђоковић је на прагу подвига какав није направио нико од 1969. године наовамо. Јер, њега само победа против Надала на Ролан Гаросу од „Монт Евереста“од невероватног подвига - од четвртог грен-слем трофеја у низу - који се током протекле четити деценије није покорио шампионима какви су били Конорс, Борг, Лендл и Мекинро, Виландер, Сампрас, Агаси, Бекер, Едберг, Федерер и Надал.

        Последњи који се успео тако високо био је (1969.) велики Аустралијанац Род Лејвер који је тада по други пут у каријери освојио сва четири највећа турнира (додуше, у истој години, што је мало теже). А нико потом није успео ни да освоји три и буде у финалу четвртог.

        - Увек је тешко против Роџера, на свакој подлози. Веома сам задовољан како сам одиграо. Срећан сам што сам први пут у финалу и што могу да освојим грен слем. То је мој сан, сада уживам у победи, а касније ћу размишљати о финалу са Рафом - рекао је Новак још на терену на француском језику.

        Њему је то био 12. тријумф у 26 дуела са Швајцарцем.

        Први брејк у мечу је направио Федерер - при резултату 2:2, али није с њим ништа урадио. Новак је одмах узвратио, задржао иницијативу и лако искористио прву сет лопту на 5:4.

        А онда два изгубљена брејка на старту друге деонице када се нико није надао. Србин је почео са три лако освојена поена - 40:0 - али је дозволио Федереру да преокрене, одигравши при том заједно један од најлепших поена на турниру. Са безброј „пребацивања“, а иницијатива је прелазила са једне на другу страну, Федерер је лобовао, Ђоковић стигао, вратио кроз ноге, али ривал је био опрезан и сачекао ту лоптицу на мрежи.

        Само који минут касније, нови брејк за Швајцарца. Ђоковић је имао 30:0 и опет дозволио себи да испусти вођство - 3:0 за ривала уз два брејка. Али, предаје нема - Ђоковић је узео сервис Федереру за 60-ак секунди, чак се и Иван Љубичић огласио да није одавно видео да је неко тако брзо освојио брејк.

Битка се наставила, а Новак не само да је изједначио на 4:4, него је анулирао следећи Швајцарчев брејк када је сервирао за сет на 5:4, па тотално преокренуо резултат. Од 4:2 за Федерера узео му је три брејка за редом. Онако како то данас само Ђоковић и Надал могу у игри са врхунским ривалима.

        Трећи сет је мање-више био формалност. Федерера као да је почела да напушта жеља за борбом, прокоцкана прилика у другој деоници је оставила трага и битка се стално водила око његовог сервиса. Пресуда је пала у шестом гему - Србин је одскочио на 4:2 и Швајцарцу спаса више није било.

        За свог главног конкурента - не само у Паризу - Новак је рекао:

        - Рафа је одиграо сјајан меч против Ферера, као и сваки од почетка овог турнира, Али, наше финале ће бити друга прича.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари