Треће финале Ђоковића и Надала у 2012.

Очекивани финиш Мастерса-1000 на римском Форо Италико

* Новак у полуфиналу савладао Федерера са 6:2, 7:6 (7:4), а Рафа Ферера са 7:6 (8:6), 6:0

         ТРЕЋЕ финале, друго на шљаци, одиграће ове сезоне Новак Ђоковић и Рафаел Надал, овога пута у Риму.

         Да би то било могуће, у полуфиналу римског Мастерса-1000, најбољи играч света морао је да победи  Роџера Федерера, другог на АТП-листи. И, одрадио је то на свом, на високом нивоу. У сјајном мечу пред препуним трибинама централног терена Форо Италико тријумфовао је са 6:2, 7:6 (7:4). и тако смањио међусобни скор на 11:14.

         Његов велики ривал у свом полуфиналу имао је лакши посао. Чак 12-ти пут савладао је на шљаци земљака Давида Ферера. Меч најбољих Шпанаца био је занимљив и неизвестан само у првом сету, јер је Ферер нагло психолошки пао, па је други сет трајао толико кратко да публика није ни могла да ужива у врхунском тенису – 7:6 (8:6), 6:0.

         Ђоковић је у првом сету против Федерера направио два брејка, на 1:1 и на 4:2, и обезбедио довољну предност да се опусти и заигра без оптерећења.

         Велики Швајцарац се наравно није предао. Агресивније је нападао, ређао се гем за гемом, а чим је добио шансу на 3:3 да одузме сервис – није је пропустио.

         У кључном моменту је обезбедио сигурну предност док је публика све време гласно навијала за Новака. Не само да су српски фанови и наше заставе преплавиле Форо Италико, већ су препуне трибине у глас скандирале – Ноле, Ноле!

         Ђоковић није искористио меч лопту на 5:4, Федерер му је одузео сервис и изједначио на 5:5, а затим без изгубљеног поена повео са 6:5 у другом сету.

         Проблеми су се јавили за најбољег тенисера света, али на кратко. Новак је сачувао свој сервис и обезбедио тај-брејк у коме је познат по менталној снази.

         Константан, сигуран, чврст и сконцентрисан је био Новак у сваком поену сваког гема, у оба сета. Иако је Федерер имао сјајну недељу у Мадриду, сада није био равноправан партнер.

         Наградни фонд у Риму је 5.116.875 евра, а Надал победом у финалу има шансу да поврати друго место.

         Пре три недеље је у Монте Карлу бољи је био Надал, али су околности тада биле много другачије, с обзиром да је Новаку преминуо деда Владимир баш када је турнир почињао.

         Новак и Рафа играли су до сада 31 пут у каријери, добри су пријатељи, али и љути ривали.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари