Савић: Биће занимљиво, сви ће јурити Србију

РАНЂЕЛОВИЋ: СВИ ЋЕ ХТЕТИ ДА НАС ПОБЕДЕ И ДА НАС СКИНУ С ТОГ ТРОНА, НА КОЈЕМ СМО ТРИ ГОДИНЕ

Дејан Савић

        СРБИЈА љубоморно чува круну. „Делфини“ данас (17.30) у првом колу групе Ц, СП у Будимпешти против Јужне Африке почињу одбрану титуле из Казања. Владари планете прихватају улогу великог фаворита, надају се да ће успети да освоје десето узастопно злато на великим такмичењима, али су и свесни тога да сви желе да их скину с трона.

        - Излизана је фраза, али ми као актуелни олимпијски победници, светски и европски прваци, освајачи Светске лиге и Светског купа увек тежимо да будемо на врху, да освајамо медаље - истиче селектор Дејан Савић.

        Трофејни стручњак никако не жели да побегне од улоге фаворита:

        - Увек је тако и можемо да прихватимо ту улогу. Али има још репрезентација које претендују на медаље. Ово СП ће бити најзанимљивије, јер ће сви јурити Србију!

        Кормилар Србије подвлачи да је ова сезона мало другачија, да су имали мало дана за припреме, али „како је нама тако је и другима“.

        - Сигурно је да је група репрезентативаца имала напорну клупску сезону и да су психолошки били исцрпљени. Ушли смо у другачији ритам рада, јер смо морали да освежимо екипу. Ово је почетак новог циклуса, у који улазимо као шампиони и све очи су упрте у нас. Сигуран сам да ће ово можда бити и прво првенство на којем ћемо бити тотално растерећени. Покушаћемо да јуримо резултат, али неке друге ствари треба да буду у првом плану - наглашава Савић.

        Први ривал, Јужна Африка, аутсајдер је и због тога ће селекција данас пре подне радити и у теретани. Већ у среду и петак су озбиљнији ривали, Шпанија и Грчка.

        - У суштини, сваког морамо да поштујемо. Шпанија долази у измењеном саставу, селекција је млада и питање је колико су имали времена за уигравање. Грци су без Афродакиса и Милонакиса, али су се последњих година дизали, што очекујем и у Будимпешти. Имаћемо озбиљан приступ и покушаћемо, за разлику од олимпијског турнира у Рију, да будемо први у групи. У том случају добили бисмо два дана више одмора и прилику да се добро спремимо за четвртфинале, које је најважније на сваком шампионату - подвлачи Савић.

        Стратег „Делфина“ не жели да упоређује ранија такмичења, на којима су лошије стартовали, а потом бриљирали у завршници. Подсећа и да је током сезоне говорио да је озбиљан пех за селекцију то што сви играчи играју у иностранству.

        - Имају напорне клупске сезоне и не можемо да их окупљамо током сезоне. Зато смо у Светској лиги испробавали играче за ширег списка, као увертиру не само за Игре 2020, већ и за 2024.

        Савић осим Србије види још неколико селекција које ће се умешати у борбу за медаље:

        - Ту је Мађарска као домаћин. Хрватска је стално у врху, Италија је у припремном периоду показала изузетан ниво. Ту је Црна Гора, а мислим да САД има доста тога да покаже, ако ништа друго, онда некоме да помрси рачуне. Променило се доста код њих, али су изузетно млада и перспективна екипа, која има озбиљан циљ за 2020.

        Милош Ћук признаје да су у Будимпешту стигли као апсолутни фаворити:

        - Биће нам теже него досад да одбранимо злато. Квалитетно смо радили и циљ је увек исти. Наша екипа је мало промењена и видећемо како све то функционисати на шампионату. Група није нимало наивна, али нам је веома важно да освојимо прво место, како бисмо имали лакши пут до полуфинала. Али ако случајно не остваримо тај циљ, неће бити страшно ако будемо други или трећи у групи.

        Нова узданица Солнока сматра да ће се неколико селекција борити за највиши пласман:

        - Највећи конкурент биће нам домаћин, Мађарска. Спаринговали смо с њима, делују доста добро, питање је само како ће издржати притисак што играју у свом базену. Ту су и Хрвати, Италијани...

        Сава Ранђеловић, као и већина наших ватерполиста, Будимпешту памти само по лепом. И нови члан ОСЦ истиче:

        - Још смо гладни трофеја и мислим да имамо квалитет за ово СП. Очекује нас изузетно тежак турнир, где ће сви хтети да нас победе и да нас скину с тог трона, на којем смо три године. Засад је циљ да прођемо као први из групе, како бисмо се директно пласирали у четвртфинале. Али идемо из утакмице у утакмицу и, ако будемо играли као и досад, један уз другог, мислим да нећемо имати проблема.

ПЕТ ТИТУЛА

        Србија, као наследница Југославије и СЦГ, дичи се са пет злата, два сребра и четири бронзе на СП. Откад је постала самостална, Србија је освојила две титуле, 2009. и 2015, а 2011. је била сребрна.

ВЕОМА СМО МОТИВИСАНИ

        Голман Бранислав Митровић истиче да ће од почетка кренути снажно:

        - Мотивисани смо као никада досад. То ће бити највећа превага у односу на сва досадашња такмичења. За разлику од Рија, овде нам је веома битно како ћемо одиграти у групи, јер нам прво место доноси лакшег противника у четвртфиналу и два дана одмора. Фокусирани смо на то да посао од почетка урадимо како треба.

ЗЛАТА НАС ОБАВЕЗУЈУ

        Стефан Митровић очекује напорно СП, али и каже да имају обавезу да наставе златним путем:

        - Можда идемо без неког притиска који смо имали у протеклом олимпијском циклусу. За нас је можда и најбоље што почињемо са Јужном Африком с обзиром на то да ћемо моћи да уђемо у ритам, а да грешке неће бити кобне. Примарни циљ нам је прво место у групи, јер би нам омогућило да се на миру припремамо за четвртфинале.

ДЕЛФИНИ 2017.

        1. Гојко ПИЈЕТЛОВИЋ (Орадеа, 220 утакмица)
        2. Душан МАНДИЋ (Про Реко, 131 утакмица, 173 гола)
        3. Виктор РАШОВИЋ (без клуба, 53 - 34)
        4. Сава РАНЂЕЛОВИЋ (ОСЦ, 105 - 29)
        5. Милош ЋУК (Солнок, 147 - 124)
        6. Душко ПИЈЕТЛОВИЋ (Про Реко, 283 - 394)
        7. Немања УБОВИЋ (ОСЦ, 60 - 51)
        8. Милан АЛЕКСИЋ (Солнок, 221 - 160)
        9. Никола ЈАКШИЋ (Ференцварош, 64 - 45)
        10. Филип ФИЛИПОВИЋ (Про Реко, 317 - 542, капитен)
        11. Андрија ПРЛАИНОВИЋ (Солнок, 288 - 462)
        12. Стефан МИТРОВИЋ (Ференцварош, 218 - 243)
        13. Бранислав МИТРОВИЋ (Егер, 136)
        Селектор: Дејан САВИЋ
 

        СВЕТСКА ПРВЕНСТВА

        БЕОГРАД 1973. 1. Мађарска, 2. СССР, 3. СФР Југославија
        КАЛИ 1975. 1. СССР, 2. Мађарска, 3. Италија
        З. БЕРЛИН 1978. 1. Италија, 2. Мађарска, 3. СФРЈ
        ГВАЈАКИЛ 1982. 1. СССР, 2. Мађарска, 3. СР Немачка
        МАДРИД 1986. 1. СФРЈ, 2. Италија, 3. СССР
        ПЕРТ 1991. 1. СФРЈ, 2. Шпанија, 3. Мађарска
        РИМ 1994. 1. Италија, 2. Шпанија, 3. Русија
        ПЕРТ 1998. 1. Шпанија, 2. Мађарска, 3. СР Југославија
        ФУКУОКА 2001. 1. Шпанија, 2. СРЈ, 3. Русија
        БАРСЕЛОНА 2003. 1. Мађарска, 2. Италија, 3. СЦГ
        МОНТРЕАЛ 2005. 1. СЦГ, 2. Мађарска, 3. Грчка
        МЕЛБУРН 2007. 1. Хрватска, 2. Мађарска, 3. Шпанија
        РИМ 2009. 1. Србија, 2. Шпанија, 3. Хрватска
        ШАНГАЈ 2011. 1. Италија, 2. Србија, 3. Хрватска
        БАРСЕЛОНА 2013. 1. Мађарска, 2. Црна Гора, 3. Хрватска
        КАЗАЊ 2015. 1. Србија, 2. Хрватска, 3. Грчка
 
        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари