Цвијановић: У једном кругу европских држава помиње се другачија формула за БиХ и регион

„ИЗЕТБЕГОВИЋ УПОРНО ПРИЧА О РАТУ И БиХ БЕЗ ЕНТИТЕТА, АЛИ ГА НИКО НЕ УПОЗОРАВА“

* Председник РС у интервјуу руској агенцији ФАН: „Да ли ће Дејтонски споразум преживети или неки концепт који сад имамо у регији - то остаје да се види. Постоје различита виђења како се може доћи до трајног мира и бољих међуетничких односа, а једно од тих виђења је и ово које је наведено у нон-пејперу. Има и других варијанти, али очито нема спремности за разговор

* На питање у чијим рукама је кремен за „паљење ватре“ на Балкану и ко су главни изазивачи нестабилности, Цвијановићева је рекла да се из Сарајева и западних земаља често прст упире у српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, иако од његових ставова никоме не прети ни рат, нити било каква безбедносна претња, док од ставова, на пример, лидера СДА Бакира Изетбеговића може да заболи глава целу Европу, не само регион

* „Ако је легитимно причати о недејтонској БиХ, зашто би било нелегитимно причати о било којој варијанти за будућност? Међутим, овде на Балкану имали сте апсолутну толеранцију странаца кад је реч о ставовима бошњачких политичара из БиХ и албанских са Косова, а испада да једино они желе неред. Од те толеранције не видим да ће корист имати ни Сарајево, ни Приштина, а ни Брисел

* Зашто се Косову даје право које се не даје Српској, зашто је Европска унија за исте ствари постављала сасвим супротне услове кад је по питању реформе јавне управе или полиције у Северној Македонији тражила децентрализацију, а у БиХ централизацију

* „Нама треба и чврста сарадња са Русијом. Јако ценим што Русија има избалансиран приступ основној матрици на којој почива БиХ, а то је Дејтонски споразум, онакав о којем су се сви усагласили кад је потписиван, а не овог какав је постао низом међународних интервенција. Мислим да је то здрав приступ. Често сам препознавала малигни утицај многих кад је реч о Републици Српској, али нисам то видјела кад је реч о односу Русије према БиХ

________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би БиХ данас била много успешнија да се доследно спроводио Дејтонски мировни споразум, јер би се знало да се о питањима која су важна за земљу мора разговарати и договарати и тада би степен унутрашњег поверења био далеко већи.

       - Али, треба бити реалан и рећи да је тај споразум, под налетом разних експеримената већ претрпео разне девијације, а да земља није постала нимало успешнија, напротив. Да ли ће преживети тај споразум или неки концепт који сад имамо у регији, то остаје да се види. Постоје различита виђења како се може доћи до трајног мира и бољих међуетничких односа, а једно од тих виђења је и ово које је наведено у нон-пејперу. Има и других варијанти, али очито нема спремности за разговор - оценила је председница Српске у интервјуу за руску Федералну агенцију новости.

       На питање у чијим рукама је кремен за „паљење ватре“ на Балкану и ко су главни изазивачи нестабилности, Цвијановићева је рекла да се из Сарајева и западних земаља често прст упире у српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, који је и лидер СНСД-а иако од његових ставова никоме не прети ни рат, нити  било каква безбедносна претња, док од ставова, на пример, лидера СДА Бакира Изетбеговића може да заболи глава целу Европу, не само регион.

       - Тај човек упорно прича о рату, о прављењу БиХ без ентитета што је супротно Дејтонском споразуму, али га нико не упозорава. Ако је легитимно причати о недејтонској БиХ, зашто би било нелегитимно причати о било којој варијанти за будућност? Међутим, овде на Балкану имали сте апсолутну толеранцију странаца кад је реч о ставовима бошњачких политичара из БиХ и албанских са Косова, а испада да једино они желе неред. Од те толеранције не видим да ће корист имати ни Сарајево, ни Приштина, а ни Брисел - констатовала је председница Српске.

       Говорећи о томе да је Република Српска на Изетбеговићеве претње одговорила платформом у којој нуди простор за разговор и зашто муслиманска елита и челници СДА избегавају мирна решења кризе, Цвијановић је рекла да је то зато што имају зацртан циљ, потпомогнут од многих западних влада, да се земља унитаризује и буде по мери једног - бошњачког народа.

       - Онда се све то спакује у причу о „функционалној“ БиХ, и проблем постану сви који се опиру таквом концепту унитаризације. Што се тиче Републике Српске, ми нудимо разговор и договор шта нам је чинити за будућност у којој се сви могу осећати удобно живећи или једни са другима или једни поред других. Нема ту никаквих закулисних радњи. Зашто се поједини опиру дијалогу, то треба питати њих - истакла је Цвијановић.

       Говорећи о нон-пејперу који је изазвао бурне реакције, а да се притом о његовом ауторству може само нагађати, Цвијановић је рекла да се и по преплашеним реакцијама на тај неформални документ види колико су крхка нека постојећа решења.

       Према њеним речима, нон-пејпер у суштини, представља виђење како би се могли разрешити одређени проблеми на Балкану, јер досадашњи међународни алати нису донели очекивани резултат.

       - Регион обилује недоследног понашања и двоструких стандарда међународног фактора. Очекивано је што се јавност пита зашто се Косову даје право које се не даје Републици Српској, зашто је процес повратка предратне имовине ранијим корисницима различито постављен у БиХ и Хрватској иако је реч о регионалном пројекту, или рецимо, зашто је Европска унија за исте ствари постављала сасвим супротне услове кад је по питању реформе јавне управе или полиције у Северној Македонији тражила децентрализацију, а у БиХ централизацију. Све су то конкретни примери, није имагинација - појаснила је Цвијановић.

       Она је навела да је чињеница да се у једном кругу европских држава већ неко време помиње једна другачија формула којом би се превазишло ово несређено стање, и то очито многима смета, додавши да им је ваљда важније да вечно тумарамо у мраку него да признају неуспех пројекта.

       На питање у којој вези су ратно-хушкачке изјаве Бакира Изетбеговића са овим папиром, председник Српске је рекла да су у недостатку воље да разговарају или да се суоче с истином, изјаве бошњачких политичара хистеричне и ратнохушкачке.

       - Сада је у питању појачана хистерија јер им је овај папир показао да има и оних који не верују у концепт који промовишу бошњачки политичари и да су свесни да пројекат даље централизације БиХ није решење за спас земље. То је реалност, али је они не прихватају. С друге стране, приче о рату још никад нисте чули ни од једног политичара из Републике Српске, али од Изетбеговића, Комшића и других сарајевских политичара то редовно чујете. Који год проблем се догоди, они прете ратом - нагласила је Цвијановић за руску ФАН.

       Она је додала да некад то раде из страха јер је све више оних који размишљају да истина није оно што они упорно тумаче након рата, као и да се под плаштом прављења неке тобоже функционалне БиХ скрива пројекат за реализацију једне друге неевропске идеологије, а често хистеришу само да привуку међународну пажњу.

       - Увек су више волели да кукају странцима него да причају са својим партнерима унутар земље. Треба јасно рећи да од рата нема ништа. Могли смо видети да ни од БиХ, ако не почива на договору и уважавању свих, исто тако нема ништа. Дакле, треба тражити неко решење. Ако је циљ да се земља очува, онда она мора бити комотна за све, а ако то није могуће обезбедити, онда треба видети шта јесте решење - нагласила је Цвијановић.

       Она је констатовала да је Бакир Изетбеговић одавно фактор нестабилности, али причом о рату и својатању државе која би требала да буде заједничка свим народима који у њој живе, изашао је из оквира подношљивог.

       - Срби и Хрвати не желе унитарну државу у којој би доминирао бошњачки народ и управљао процесима на начин који није типичан за овај простор. Република Српска не жели да се одрекне својих уставних надлежности у корист такве проблематичне унитарне земље, али и зато што је свесна својих капацитета, као и спремности да са свима сарађује у оквиру оног што нам је Устав дао - поручила је Цвијановић.

       На питање како објашњава позиве на увођење санкција српском члану и председавајућем Председништва БиХ Милораду Додику под образложењем да од њега долазе сецесионистичке претње, председница Републике је рекла да је то знак немоћи међународне политике да се ухвати у коштац са оним шта су стварни разлози неуспеха БиХ, онда за сопствени неуспех оптужујете појединца који гласно говори да се нешто мора мењати.

       Она је додала да то није јединствен пример у свету да проблем који сте сами направили дате му име истакнутог појединца.

       Говорећи о томе да ли у БиХ може бити мира све док Бошњаци не прихвате доказе до којих је дошла Независна комисија, а који говоре о постојању више од 200 логора за Србе у последњем рату, председник Републике је рекла да без целокупне истине, нема ни помирења, те да је то једноставно тако.

       - Нисам сигурна да за такву истину постоји политичка воља свих, јер ипак је и међународно и домаће судовање након рата следило раније дефинисани политички концепт, односно црно-белу слику у којој су једни кривци, а други жртве. То је један од разлога што нисмо дошли до међусобног ни поверења, ни помирења. Траума је далеко дубља него што се то приказује у разним међународним извештајима кроз серије искривљених слика и фабрикација. Није нека новост рећи да је све могуће ако за то постоји политичка воља свих - указала је Цвијановић.

       Када је ријеч о сарадњи са НАТО, Цвијановић је рекла да она треба БиХ, али је реално и то да нема унутрашњег консензуса у вези са чланством.

       - С друге стране, нама треба и чврста сарадња са Русијом. Јако ценим што Русија има избалансиран приступ основној матрици на којој почива БиХ, а то је Дејтонски споразум, онакав о којем су се сви усагласили кад је потписиван, а не овог какав је постао низом међународних интервенција. Мислим да је то здрав приступ. Политички гледано, често сам препознавала малигни утицај многих кад је ријеч о Републици Српској, али нисам то видјела кад је реч о односу Русије према БиХ - нагласила је Цвијановић.

       Она је нагласила да је за Републику Српску изузетно важна подршка Русије, а она је већ виђена у доследном политичком приступу када је реч о Дејтонском споразуму.

       - Ту је и сарадња на економском и културном плану, као и опредељење да се она континуирано унапређује. У вријеме пандемије Русија је помогла да што раније почнемо са процесом вакцинације, и ми то ценимо - навела је Цвијановић.

       На питање да ли су оптужбе за геноцид које је Изетбеговић изговорио у функцији димне завесе која треба да сакрије праве заговараче рата како деведесетих тако и данас и како они који су деведесетих заговарали сецесију сада заговарају унитаризацију, Цвијановић је рекла да је наша историја пуна тамних мрља и да због тога нисмо неки јединствен пример, јер тамо где имате светску машинерију, која је пристрасна и нереална, имате дугорочне проблеме.

       - Они који су сами решавали трауме правили су рационалне аранжмане да их санирају, а овдје то није био случај. Велика је неправда, али и међународна срамота да је остало нерсветљено оно што је претрпео српски народ у Другом светском рату јер је то био стварни геноцид. А, још је већа срамота да се дешавањима у последњем рату у БиХ приступило на једнако неправедан начин. Зато се овде тешко долази и до истине и до помирења - закључила је председница Републике Жељка Цвијановић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари