Хандке у Андрићграду: Током ратова на Балкану прочитао сам Андрића – од речи до речи

ПОСЛЕ УРУЧЕЊА „ВЕЛИКЕ НАГРАДЕ ИВО АНДРИЋ“: ЛИТЕРАТУРА ИМА ЈАКУ ВЕЗУ СА БЕСОМ, АЛИ НЕ СА МРЖЊОМ

*  „Андрић је можда посљедњи писац из 20. вијека са епском енергијом Балзака и Флобера, а можда и Стендала. Андрић је имао то нешто Стендалово, јако и моћно, али ипак њежно. Он је био као мало дијете, и несрећно, поготово ноћу...“

_____________________________________________________

       ДОБИТНИК Нобелове награде за књижевност и "Велике награде Иво Андрић" Петер Хандке истакао је да литература има јаку везу с инатом и бесом, али никада с мржњом и то је велика разлика.

       „Ови страшни ратови који су се догодили на Балкану, ма колико то апсурдно звучало, донели су и нешто добро. Први пут сам у животу од речи до речи ишчитао дела Ива Андрића", рекао је Хандке на церемонији доделе "Велике награде Ива Андрића".

       Према његовим речима, Андрић је можда последњи писац из 20. века са епском енергијом Балзака и Флобера, а можда и Стендала.

       „Андрић је имао то нешто Стендалово, јако и моћно, али ипак њежно. Он је био као мало дете, и несрећно, поготово ноћу...", рекао је Хандке.

       Он је исказао захвалност и књижевним великанима попут Меше Селимовића, Милоша Црњанског...

       „Убеђен сам да без обзира на све наше разлике, били ми Срби, православци, хришћани или муслимани, веома је важно да култура, књижевност, боје, тонови, музика споје и спајају људе. Ја и даље тврдим да и људи који живе на Косову и Метохији, који живе у БиХ и другим деловима региона, треба да нађу нешто што их спаја и да разговарају", поручио је Хандке из Андрићграда.

       Он је навео да је раније долазио на море у бившу Југославију, а да је захваљујући "том ужасу" ушао и у унутрашњост, где нема мора, али постоје реке попут Дрине и град Вишеград.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари