Каран: Ко дирне у Додика – суочиће се са милион Додика у Српској!

„БиХ МОЖЕ ФУНКЦИОНИСАТИ ЈЕДИНО НА ИЗВОРНИМ ДЕЈТОНСКИМ ПРИНЦИПИМА“

* “Високи представник по Анексу 10 Дејтонског споразума више уопште нема функцију у БиХ и он мора да се гаси и функционално. Међународна заједница и ОХР свих 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума били су лицемерни и неискрени јер су у моменту доношења тог споразума већ предвидели механизме његове промене, са међународним војним и полицијским снагама“

* „Валентин Инцка је причао о бонским овлаштењима и смени Милорада Додика, али свима нека је јасно да ће морати да их употребе милион и сто хиљада пута јер толико има Милорада Додика у Републици Српској

___________________________________________________________

       ПРОФЕСОР уставног права Синиша Каран рекао је да се федерални карактер БиХ не сме дирнути ни за један милиметар јер је само овај федерални карактер могућ у БиХ и даје гаранцију представљања и очувања етничко-територијалног принципа.

       “Потребно је вратити се изворним принципима Дејтонског споразума, на којима једино може функционисати БиХ”, поручио је Каран.

       Каран је рекао да би без резолуције Савета безбедности УН нови високи представник био нелегитимно изабран, те да би Република Српска имала право да га не призна као легитимног представника.

       “Ако ОХР настави да гради неку модерну грађанску БиХ по нечијем интересу - нема будућности БиХ”, изјавио је Каран за РТРС и додао да Република Српска у складу са међународним и домаћим актима има право да сачува своју аутономију.

       Он је рекао да је став Републике Српске да БиХ више није потребан високи представник.

       “Високи представник по Анексу 10 Дејтонског споразума више уопште нема функцију у БиХ и он мора да се гаси и функционално”, додао је Каран.

       Он сматра да је међународна заједница тога била потпуно свесна оног часа када је измислила себи нову делатност и нови ангажман “кроз чувених пет плус два циљева и услова за БиХ”.

       Каран је рекао да су међународна заједница и ОХР свих 26 година од потписивања Дејтонског мировног споразума били лицемјерни и неискрени јер су у моменту доношења тог споразума већ предвидели механизме његове промене, почевши од међународних војних и полицијских снага.

       Он је указао да је у Дејтонском мировном споразуму, у Анексу четири, Уставу БиХ, и у Анексу о људским правима, уграђен велики број међународних института и међународних конвенција које су злоупотребљене у БиХ и велики број других механизама као што је директно учешће међународног фактора у институцијама БиХ.

       “Ово се односи на Уставни Суд БиХ јер и данас имао тројицу страних судија, тужилаца, до високог представника, који преобликују и праве неку модернистичку варијанту дејтонске структуре БиХ која иде према ЕУ по жељи СДА”, истакао је Каран.

       Према његовим речима, међународна заједница на такав начин, а пре свега деловањем високог представника, нажалост, потврђивањем Уставног суда БиХ као његове десне руке, прави неку визуелну БиХ по мери једног народа.

       “Ово је једна таква лаж и егзибиционизам међународне заједнице и експеримент који неће успети”, нагласио је Каран.

       Он је рекао да је страшно што то раде мимо Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума и против воље два конститутивна народа, истичући да ово није БиХ коју заједнички стварају три народа.

       Према његовим речима, ОХР и високи представник су главни кривци због чега у БиХ још постоје различите тензије и зашто три народа нису нашла заједничку визију будућности.

       “Дејтонска структура је дала право сваком од народа да не буде угрожен један од других и дала им равноправност, а та равноправност може да се оствари само на начин да сва три народа учествују у истом капацитету власти и истим капацитетом доносе одлуке”, навео је Каран.

       Он је упозорио да се, уколико се наруши тај баланс и могућност да се један народ одбрани од другог и трећег и обрнуто у било којој одлуци која је штетна, у том случају нарушава цели концепт јединог могућег удруживања БиХ.

       Коментаришући изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је поручио свом наследнику Кристијану Шмиту да са собом понесе бонска овлаштења, Каран је рекао да причом “о бонским овлаштењима и сменом Милорада Додика” морају да схвате да ће морати да их употребе милион и сто хиљада пута “јер толико има Милорада Додика у Републици Српској”.

       “Не требају они да мисле да у Републици Српској није формирана јасна свест о Српској и БиХ. Та свест је легалистичка, уставноправно поткована и потпуно слободарска, али не на уштрб ниједног од народа”, истакао је Каран.

       (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари