Изненада преминуо Браца Петковић – један од најбољих међу нама

ДОБИТНИК ЈЕ НУШИЋЕВЕ НАГРАДЕ ЗА 2000. ГОДИНУ И ЗЛАТНОГ БЕОЧУГА ЗА 2001.

* Братислав Петковић  - српски позоришни редитељ, драмски писац и културни посленик - рођен је 1948. у Београду. Био је један од твораца савременог српског и београдског духа, познавалац српске историје и културе, деликатни драматург, добротвор Српске Цркве

* Био је министар културе и информисања у Влади Републике Србије.   Створио је Музеј аутомобила и позориште Модерна гаража у Београду. Био је потпредседник је Удружења драмских писаца Србије и председник Заједнице музеја науке и технике    

______________________________________________________

       СИНОЋ је изненада, у 73. години, преминуо Братислав – Браца Петковић, потпредседник Српског одељења Међународне словенске академије, задужен за уметност и културу.

       Нико није очекивао да ће овај дивни, вредни, марљиви и праведни човек и стваралац, отићи тако рано. Он, који никад није журио, а радио је по цео дан. Био је један од твораца савременог српског и београдског духа, познавалац српске историје и културе, деликатни драматург, добротвор Српске Цркве.

       Братислав Петковић је рођен 1948. у Београду и познат је као српски позоришни редитељ, драмски писац и културни посленик.

       Отац му је оставио у наследство најстарију београдску посластичаницу «Петковић», а мати је преминула као монахиња у манастиру на Авали.

       Био је министар културе и информисања у Влади Републике Србије, потпредседник Културно-просветне заједнице Србије и председник Одбора за културу Српске напредне странке.

       Створио је Музеј аутомобила и позориште Модерна гаража у Београду. Био је потпредседник је Удружења драмских писаца Србије и председник Заједнице музеја науке и технике. 

       Добитник је Нушићеве награде за 2000. годину и Златног беочуга за допринос култури 2001. године. 

       Његове најважније драме, игране у Београду, у режији аутора су: Sporting life, Исповест кловна Драгољуба, Каскадер, Grand prix, Legion d’Honneur, Les Fleurs du mal, O tempora, o mores, Митровдан.

       Нека му Господ подари Царство небеско и сотвори вечнују памјат!

       Владимир Кршљанин

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари