Нису ни Јевреји савршени: Степинац био верски стуб НДХ, а спомен плочу добио усред Јерусалима

ЗУРОФ: НЕ МОГУ ДА УЗМЕМ ЧЕКИЋ И ДА ЈЕ РАЗБИЈЕМ, АЛИ ЋУ УЧИНИТИ СВЕ ДА БУДЕ СКИНУТА

* Ефраим ЗУРОФ, шеф центра Симон Визентал“: „То је одвратно. Меморијалној плочи Алојзију Степинцу нема места нигде у свету, а камоли у Јерусалиму. Учинићу све што је у мојој моћи да она што прије буде скинута

* Меморијална плоча постављена је 27. априла ове године на иницијативу Хрватске магистралне делегације (ХМД), чији је заштитник био Степинац

_______________________________________________________________________

        СПОМЕН плочи Алојзију Степинцу, загребачком надбискупу у време НДХ, није место нигде у свету, а посебно не у центру Јерусалима, изјавио је шеф израелског центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф.

        Он је за данашњи Курир рекао да ће учинити све што може да спорна спомен плоча буде што пре буде уклоњена.

        Нагласио је да је тек у четвртак сазнао да је меморијална плоча постављена и то на Путу суза којим је, према предању, последњи пут прошао Исус Христ на путу до Голготе, где је разапет на крст.

        „То је одвратно. Под један, не знам ко је то урадио и немам никакву идеју ко би то могао да уради. Много сам тужан због тога јер меморијалној плочи Алојзију Степинцу нема места нигде у свету, а камоли у Јерусалиму. Не могу да узмем чекић и разбијем плочу, али ћу учинити све што је у мојој моћи да она што пре буде скинута“, рекао је Зуроф.

        Историчар др Милан Кољанин, сарадник београдског Института за савремену историју, рекао је за Курир да се чуди да је спомен-плоча Степинцу постављена у Јерусалиму.

        - Не знам колика је надлежност градских власти у Јерусалиму, али кад су у питању спорне историјске личности, као што је Алојзије Степинац, требало је да се обрате установи која ће дати меродавно мишљење.

        - То је меморијална установа Јад Вашем, која исражује Холокауст над Јеврејима у Другом светском рату. Не сумњам да би њихово тумачење било да је са становишта историјске науке Степинац био неко ко је давао духовни легитимитет усташкој НДХ и њеној политици која је била, између осталог, и уништење Јевреја, поред Срба и Рома – указао је Кољанин.

        Степинац је био загребачки надбискуп за време НДХ, који није учинио ништа да спречи усташке злочине и масовна мучења и убијања Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и другим логорима у Хрватској, наводи лист.

        Меморијална плоча постављена је још 27. априла ове године на иницијативу Хрватске магистралне делегације (ХМД), чији је заштитник био Степинац, а повод за постављање је било прво ходочашће у Свету земљу од 23. до 30. априла.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари