Стратешко партнерство са Русијом миленијумски `пут свиле` са Кином

Тако је говорио Ахмадинеџад (10)

 

ИСЛАМСКА Република Иран и Венецуела су потписале уговор о изградњи 10.000 станова у Венецуели. Овај споразум је вредан милијарду долара и по њему ће иранске грађевинске фирме станове градити у три централе државе Венецуеле.

Истом приликом, 4. августа, је објављено да је иранска грађевинска фирма, Его група, потписала уговор са регионалним ирачким властима који предвиђа изградњу десет електрана са капацитетом од 40 мегавата у јужној ирачкој провинцији Диванија.

 

          КАНАЛОМ ВОЛГА-ДОН У ЦРНО МОРЕ

А председник Удружења руско-иранског пријатељства, Александар Палишок, за иранску агенцију Ирна истога дана је изјавио да ће проширивање веза између Техерана и Москве ојачати безбедност и стабилност у региону. Палишок је том приликом изјавио да Иран има право на развој мирнодопског нуклеарног програма, понављајући подршку Москве нуклеарним активностима Техерана у мирнодопске сврхе. Он је подвукао да Москва сматра Техеран стратешким партнером.

Само дан касније, 5. августа, ирански радио је јавио да су Иран и Русија потписале Меморандум о разумевању у области транспорта по коме ће ирански бродови пролазити кроз канал "Волга-Дон" како би дошли до Црног мора. Такође је предвиђено повећање броја летова и авиокомпанија које учествују у транспорту између ове две земље. Договорено је и да се поспеши изградња железнице на линији Ћазвин-Рашт-Анзали-Астара која ће повезати Иран и Руску Федерацију.

А 15. јула, током посете Техерану, поводом одржавања 40-годишњице дипломатских односа између Ирана и Кине, кинески званичник Хе Гуоћијанг је изјавио да су Кина и Иран повезани још од отварања првог "пута свиле" - пре две хиљаде година.

 

РАЗМЕНА СА КИНОМ 30 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

Он је подсетио да су кинески председник Ху Ђинтао и ирански председник Махмуд Ахмадинеџад, током сусрета на самиту Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Астани у јуну, постигли важан консензус о билатералним односима и многим главним међународним и регионалним питањима.

"Током 2010. трговинска размена је достигла 30 милијарди долара... Иран је сада други по реду трговински партнер Кине и један од главних добављача нафте," изјавио је Гуоћијанг. "Од 2005. Иран је постао важна туристичка дестинација за Кинезе, а 2009. је у Техерану отворе Институт Конфучије. Током 2010. изграђен је Новинарски центар Централне кинесте телевизије, а у Пекингу је отворена канцеларија за представнике иранских радиодифузних медија," додао је кинески званичник, а пренела кинеска агенција Хсинхуа.

 

 

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари