Јоаникије: И обнова овог храма је да се повежу Црна Гора и Метохија

У ЦРНЧИ КОД БИЈЕЛОГ ПОЉА ОБНОВЉЕН МАНАСТИР У КОЈЕМ ЈЕ УМРО АРСЕНИЈЕ СРЕМАЦ

* Митрополит црногорско-приморски додао: „Да буду нераскидиво повезани, то људи никада не могу раздвојити

* „Ово место по предању било је метох манастира Хиландара, и Арсеније Сремац је овде скончао свој овоземаљски живот

______________________________________________________

       У СЕЛУ Црнча, код Бијелог Поља освећен је манстир Светог Јована Крститеља, уз присуствo бројног верног народа, као и митрополита Јоаникија и епископа милешевског Атанасија, епископа Кирила, рашко-призренског Теодосија и захумско-херцеговачког Димитрија.

       Древна светиња манастир Црнча, посвећен је рођењу Светог Јована Крститеља. У њему је последње године живота дочекао Свети Арсеније Сремац, наследник Светога Саве, други архиепископ Српски.

       Његове мошти су јуче рано стигле из Ждребаоника-Острога, које је целивао и поклонио му се верни народ, а обављен је и чин крштења.

       – Овај свети храм, који је у давнини подигнут а сада обновљен улази у небеску биографију Светога Јована Крститеља, јер се житија светих не завршавају са земаљском кончином него се настављају кроз векове. Исто тако, обновење овога храма уписује се у небеску биографију светога оца нашега Арсенија који се овде упокојио, а данас дошао да призове са нама божју благодет и милост и освешта ову светињу и велики народни сабор - истакао је митрополит Јоаникије.

       Додао је да је сабор само наставак онога који је давно почео и никада није био прекинут.

       – То је нарочито важно када је ова светиња порушена, пре 300 година, није била напуштена. Народ који је долазио овде да се Богу моли на њеним рушевинама, односно освешаним темељима. Да се седини са голготом овога светога храма, а преко њега са Христовом голготом и потврди своју веру и оде са надом васкрсења. И ваши преци, који су очували овај сабор, и никад нису дозволили да се прекине, већ увек овде на Ивањдан имали свештеника, свету службу и свето причешће. Они су можда још заслужнији, за обновљење овога храма. Где се очува памћење – лако се и обнавља. И тај свети сабор био је жива и истинита црква божја. Подижемо храмове да и сами будемо део храма, да би се Господ настанио у нашим срцима - навео је митрополит.

       Манастир је добио икону Светог Арсенија Сремца од стране ћивота Светога Петра Цетињског а за допринос у обнови храма архипастирским граматама су одликовани Братство православне омладине Свети Арсеније Сремац из Црнче, Југослав Булатовић из Бијелог Поља, Жељко Ћаловић из Бара, архитекта Милан Татић из Берана, Драшко Ћоровић из Бијелог Поља, Алекса Пипер из Лајковца, Бранислав Кљајевић из Блишкове, Васо Бубања из Грбља, архитекта Ранко Вуканић из Подгорице, Радован Дошљак из Ивања, мјештани села Потоци, Радулићи, Сајковац, Ивање и Црнча, Одбор за обнову манастира Црнча.

       Митрополит је у беседи казао да је сабор од почетка обнове из године у годину лепши, чвршћи и светлији.

       – Данас је заблистао у пуном сјају и слави, јер се радује данас овоме сабору и небо и земља. И анђели небески и светитељи божји угодници, и душе ваших предака. Благосиљају вас што нисте заборавили ову светињу. А ви не само што је нисте заборавили, него сте је и обновили својим великим трудом. Овај свети храм обновљени није подогао богаташ или ктитор, него народ, који се сабрао највише из ових овде сиромашних села. Радили су часно и поштено, и са великом љубављу. Ево, данас имамо и храм, и звоник, и црквено народни дом где ћемо се окупљати. У целој Епископији Будимљанско-никшићкој, иако има богатијих градова и села, немамо ниједно лепше место где ћемо се сабрати. Може да седи преко 400 душа. То је знак колико сте широког срца и то вас је одржало кроз векове - беседио је Јоаникије, додајући да је кроз векове народ овог краја доста страдао. Многи су и преверили, под притиском, из страха или лакомства, али очували сте и част и образ, и ову светињу. И очували и обновили. Велики је ово дан – беседио је Митрополит.

       Епископ рашко-призренски Теодосије навео је да је овај дан дар Божји на светом месту.

       – Срца су наша испуњена радошћу, јер после толико векова, на темељима храма подигнута је црква и радосни смо у срцу, јер је Господ благословио да додели освећење нашој генерацији. Чекало је ово место данашњи дан и присуство моштију Арсенија Сремца. Ово место по предању било је метох манастира Хиландара, и Арсеније Сремац је овде скончао свој овоземаљски живот. И обнова овог храма је да се повежу Црна Гора и Метохија. Да буду нераскидиво повезани, то људи никада не могу раздвојити - закључио је епископ Теодосије.

       /Дан/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари