Митрополит Иларион објаснио због чега руске цркве имају позлаћене куполе и иконе

ДРУГИ У ХИЈЕРАРХИЈИ РПЦ: НАШИ ХРАМОВИ СУ И ДЕО КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА, БИЋЕ ТО И ОНИ КОЈИ СЕ САДА ГРАДЕ

* Црква трудила и труди се и даље да ствара оно што ће бити и културна вредност народа. Наши храмови то јесу. Уосталом никоме ни на памет не пада да каже: хајде да распродамо Алмазни фонд Кремља или слике из Третјаковске галерије и Ермитажа па да за тај новац саградимо школе и болнице. Све је то наше културно наслеђе!“

__________________________________________________________________

        ДРУГИ у хијерархији Руске православне цркве – митрополит Волоколамски Иларион који је и председник одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе – објаснио је због чега руске православне цркве имају позлаћене куполе и иконе.

        Одговарајући у једној емисији државне телевизије на питање – због чега су храмови РПЦ и одоре њених великодостојника богато украшени и зар не би имало смисла штедити на томе па тај новац делити сиромашнима, Иларион је рекао:

        „Црква трудила и труди се и даље да ствара оно што ће бити и културна вредност народа. Наши храмови то јесу. Уосталом никоме ни на памет не пада да каже: хајде да распродамо Алмазни фонд Кремља или слике из Третјаковске галерије и Ермитажа па да за тај новац саградимо школе и болнице. Све је то наше културно наслеђе!“

        За пример је узео Храм Василија Блаженог на Црвеном тргу, Соборни трг Кремља и Храм Христа Спаситеља, које масобвно посећују туристи. И указао:

        „Ти људи нису усхићени само њиховом архитектуром, него и њиховим унутрашњим уређењем и украшавањем“.

        Додао је да ће и православни храмови који се граде данас са протеком времена бити проглашени за архитектонске споменике којима ће људи бити усхићени као што су древним црквама и манастирима.

        „Чак ће се – нагласио је митрополит Иларион - и одежда наших архијереја некада наћи у музејима. Јер, у Алмазном фонду већ постоји цела колекција одежде православних архијереја“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари