Митрополит Иларион: Власт Црне Горе покушава да национализује светиње и имовину СПЦ

„ТО ЈЕ ОПАСАН И ОТУЖАН ПРЕСЕДАН МЕШАЊА ДРЖАВЕ У СТВАРИ ЦРКВЕ“

* „Предлог закона је, без сумње, уперен пре свега против интереса Српске Православне Цркве, која је једина од верских заједница у Црној Гори са којом њене власти нису склопиле никакав уговор о регулисању међусобних односа

___________________________________________________________

        МИТРОПОЛИТ волоколамски Иларион (Алфејев), шеф Одељења спољњих црквених веза Московске Патријаршије, у изјави руској државној новинској агенцији ТАСС прокоментарисао је Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница који је достављен на разматрање црногорском Парламенту.

        Учинио је то овако:

        „У Црној Гори, где је тамошња Влада недавно одобрила и проследила Парламенту дискриминаторни Предлог закона о верским заједницама, имамо отужан и опасан преседан мешања секуларне државе у питања Цркве, који има за циљ да створи правну основу за отимање и прелазак у државно власништво црквене имовине. Многим манастирима, храмовима и другој непокретној имовини, коју је Црква саградила или добила до 1. децембра 1918. године, прети опасност национализације.

        Свети Синод Руске Православне Цркве је у изјави од 9. јула 2019. године већ изразио своју забринутост у вези са припремом поменутог Предлога закона, на који је озбиљне примедбе имала и Венецијанска комисија.

        Предлог закона је, без сумње, уперен пре свега против интереса Српске Православне Цркве, која је једина од верских заједница у Црној Гори са којом њене власти нису склопиле никакав уговор о регулисању међусобних односа. Истовремено, могућност усвајања оваквог Закона забринула је и Ватикан као и друге верске заједнице у Црној Гори.

        У складу са осмовековним континуитетом Српске Православне Цркве у Црној Гори, већина сакралне имовине у Црној Гори припада управо Епархијама Српске Православне Цркве, одражавајући тим њен темељни допринос формирању црногорске државности. Огромна већина православних верника Црне Горе су управо верници Српске Православне Цркве, који су своје неслагање са оваквим Предлогом закона показали и на црквено-народном сабору у Подгорици 15. јуна 2019. године, на којем се окупило више хиљада верника.

        Такође, петицију против оваквог Предлога закона потписало је преко 100 хиљада држављана Црне Горе, мећу којима су многи уважени људи из јавног живота Црне Горе.

        Председник Црне Горе М. Ђукановић је не једном понављао да ће нови закон омогућити пуноћу верских права сваком грађанину државе Црне Горе. Нажалост, приморани смо да констатујемо да то није тако, већ да Предлог, како сада изгледа, нарушава већинску вољу грађана“.

        (Информативна служба Одељења спољњих црквених веза)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари