Московска патријаршија прекинула односе и са поглаваром Јеладске цркве Јеронимом

ПРЕТХОДНО ПАТРИЈАРХ КИРИЛ ПРЕСТАО ДА НА БОГОСЛУЖЕЊИМА ПОМИЊЕ ПАТРИЈАРХА ВАРТОЛОМЕЈА

Патријарх Вартоломеј и архиепископ Јероним

* Ово није изненађујуће. Владимир Легојда, шеф одељења Синода РПЦ за односе цркве са друштвом и медијима, претходно је најавио да ће РПЦ прекинути  односе са свим архијерејима Јеладске цркве који буду признали неканонску „Православну цркву Украјине коју је Цариградска патријаршија формирала од расколника

___________________________________________________________________________

        РУСКА православна црква (РПЦ) одлучила је да прекине еухаристијско општење са поглаварем Јеладске (Грчке) православне цркве.

        Прекид је ступити на снагу 3. новембра.

         Шеф Одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе митрополит Волоколамски Иларион објаснио је:

        „Патријарх Кирил од тог дана више неће у својим богослужењима помињат Атинског архиепископа јеронима. То ће значити да РПЦ прекида општење с њим“.

        Претходно је Владимир Легојда, шеф одељења Синода РПЦ за односе цркве са друштвом и медијима, најавио да ће РПЦ прекинути  односе са архијерејима Јеладске цркве који буду признали неканонску „Православну цркву Украјине коју је Цариградска патријаршија формирала од расколника.

        Сам патријарх Кирил је оценио да је Цариградска патријаршија признала оне који су неканонски стекли своје статусе, а не признаје их Црква-мајка, што је у случају Украјине – Руска православна црква.

        Руски патријарх – такође због „Православне цркве Украјине“ – приликом богослужења не помиње цариградског патријарха Вартоломеја.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари