РПЦ објавила да признаје искључива канонска права СПЦ у Северној Македонији

РУСКА ЦРКВА ЦАРИГРАДУ И ВАРТОЛОМЕЈУ НЕ ПРИЗНАЈЕ СТАТУС „ВАСЕЉЕНСКИ“

* Секретар Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије протојереј Игор ЈАКИМЧУК: „Став РПЦ ће пре свега узети у обзир приступ том проблему Српске цркве

_________________________________________________________

       НАКОН што је Свети Синод Васељенске патријаршије признао такозвану цркву Северне Македоније, огласила се и Руска православна црква.

       „РПЦ признаје искључива канонска права Српске православне цркве СПЦ у Северној Македонији", поручио је секретар Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије протојереј Игор Јакимчук.

       "Став РПЦ ће пре свега узети у обзир приступ том проблему Српске цркве, којој и даље признајемо искључива канонска права у Северној Македонији", рекао је он, преноси Спутњик.

       Свети Синод Васељенске патријаршије, на чијем је челу васељенски патријарх Вартоломеј признао је на јучерашњем заседању такозвану цркву Северне Македоније.

       У саопштењу Патријаршије се наводи да као назив ове цркве, она признаје Охридску, "имајући у виду да је подручје њене надлежности у границама државе Северне Македоније".

       „Македонска Православна црква“ у свом саопштењу тврди да том одлуком Патријаршија након вишедеценијског спора са Српском православном црквом и међународне изолације, "отклања вишедеценијски раскол наметнут древној Охридској архиепископији, обновљеној у лицу Македонске православне цркве".

       „То значи да Васељенска патријаршија признаје црквену јерархију на челу са архиепископом Стефаном као канонску и важећу у свеправославном свету и са њом успоставља канонску и литургијску заједницу", наводи се у саопштењу.

       Додаје се да одлука не значи томос о аутокефалности којим се званично регулише међународно име и статус цркве, већ је "израз очинске љубави и бриге Васељенске патријаршије" и најава да МПЦ више није у расколу са целим православним светом и да њени свештеници могу да саслужују са свештеницима из других православних цркава.

       Како наводи МПЦ, следе додатни преговори о њеном коначном статусу.


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари