Новаку остало још само да постане најуспешнији тенисер у историји

А И ТО ЈЕ САСВИМ МОГУЋЕ – САМО ДА ГА НАРЕДНИХ ГОДИНА МИМОИЂУ ПОВРЕДЕ

* Освајањем у Синсинатију и деветог Златног мастерса – јединог који му је досад недостајао – Новак Ђоковић је већ постао шампион над шампионима. Он је на девет Мастерс турнира остварио чак 323 победе са само 72 пораза, а победник на њима је био укупно 31 пут.

* Само Рафаел Надал има освојена два више, 33 „златна“ Мастерс турнира. Али, Надал од девет Мастерса никада није победио на три:  у Мајамију, Шангају и Паризу. Роџер Федерер јесте засад тенисер са највише освојених Грен Слем титула има их 20 (уз 27 шампионских титула на Мастерс турнирима) - али никада није подигао пехар ни у Монте Карлу и Риму   

_____________________________________________________________________________

         Пише: Јово ВУКЕЛИЋ

         НОВАК Ђоковић је јучерашњим освајањем Мастерс турнира у Синсинатију постао једини тенисер у историји овог спорта који је освојио свих девет Мастер турнира категорије 1000.

         Он је у финалу победио Роџера Федерера, после више безуспешних покушаја протеклих година, са 2:0 у сетовима (6:4, 6:4) у мечу без већих узбуђења и тако стигао и до ове Мастер титуле, која му је сплетом околности годинама измицала.

         Наравно, ова титула донела је Новаку Ђоковићу посебну радост и узбуђење, знатно веће од њене реалне вредности, јер је означила јединствен подвиг у свету тениса!

         У 28 година дугој историји ових турнира (основани 1990. године) - елитних такмичења у тениском АТП каравану - ником то до сада није пошло за руком. А и према садашњем односу снага у врху светског тениса, то ће врло тешко у наредним годинама остварити неко од најбољих играча данашњице.

         Први из серије ових, како из популарно зову “ Златних турнира“ – турнир у Индијан Велсу Ђоковић је освојио пет пута.

                                                              Пехар из Мајамија, укупно  рекордних шест титула!

         Други Мастер турнир који се игра у Мајамију Ђоковић је освојио чак шест пута (највише од свих других), а на познатом Мастер турниру у Монте Карлу тријумфовао је два пута. Ђоковић је затим био два пута шампион Мастерс турнира у Мадриду.

         Четири пута био је најбољи на Мастерсу у Риму, а исто толико и на Роџерс купу.

         Овај трофеј који је освојио јуче на Мастерсу у Синсинатију био је једини који му је недостајао, јер је шампионске пехаре подизао три пута на Мастерс турниру у Шангају, а чак четири пута на Мастерс турниру у Паризу.

         Кад се све сабере овакав јединствени спортски подвиг кандидоваће српског тенисера  за трку за најуспешнијег тенисера ове 2017. године – за спортисту света ове године, ако настави да побеђује до краја године, што се према његовој тренутној форми може реално очекивати.

                                                              Рекордер по титулама у Паризу

         Исто тако, кад се саберу сви мечеви Ђоковића на ових девет Мастерс турнира - он је остварио чак 323 победе и 72 пораза, а освојио је укупно чак 31 Мастера турнир.

         Само Рафаел Надал има освојена два више, 33 „златна“ Мастерс турнира. Али, Надал није од ових девет Мастерса никада победио на чак три:  у Мајамију, Шангају и Паризу.

         Чувени Роџер Федерер, тенисер са највише освојених Грен Слем титула - чак 20 - освојио је 27 шампионских титула на Мастерс турнирима, али никада није подигао пехар у Монте Карлу и Риму.

         Ради упоређења, ни Енди Мареј са 14 освојених Мастерс титула није никада тријумфовао на Мастерс турнирима у Индијан Велсу и Монте Карлу.  А и легендарни некадашњи ас Андре Агаси освојио је седам од девет Мастерса.

         Тешко ће скоро неко достићи овај нови Ђоковићев рекорд, јер су у питању турнири са врло различитим подлогама, од врло споре земљане у Монте Карлу, а сличне и у Риму, до бржих и „супер брзих“ бетонских подлога у Индијан Велсу, Мајамију, Шангају, Паризу…

                                                              Пехар из Монте Карла, где живи, има посебан значај

         Мало је играча који подједнако добро могу да играју на овако различитим теренима и у томе је Ђоковић показао да је најсвестранији тенисер данашњице. Игра са високим квалитетом на свим врстама подлога, што ни Надал ни Федерер никад нису могли.

         Та нијанса у њиховим наступима прави ову разлику у квалитету игре између ова три светска аса.

         Ђоковић још није најуспешнији тенисер са највише освојених Грен слем титула, али је близу могућности да угрози и тај и друге рекорде. Под условом да не претрпи неку тежу повреду наредних година.

         Његов једини циљ, који још у тенису није остварио и коме може да тежи, јесте да постане најуспешнији тенисер свих времена.

         Логично је да томе тежи, јер је то један од највећих мотива који се поставља пред оваквог јединственог и непоновљивог спортског аса.

         https://izmedjusnaijave.rs/%d1%98%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари