Чубриловић: Скупштина Српске је стуб-носач и бранилац њене државотворности

НИЈЕ ДОБИО ПОЗИВ ЗА САСЛУШАЊЕ: „НИСМО ИЗАШЛИ ИЗВАН ОКВИРА УСТАВА БиХ – НИ СКУШТИНА НИ ВЛАДА“

* На округлом стоплу поводом три деценије од њеног формирања, Недељко ЧУБРИЛОВИЋ рекао: Улога Народне скупштине Српске од пресудног је значаја борби за опстанак и самоопредељење српског народа на овим просторима и успостављање Републике Српске као државотворне заједнице

* „Можемо – нагласио је - са правом констатовати да је, у протеклих 30 година, Народна скупштина Републике Српске одиграла значајну, па можда и кључну улогу у развоју Српске, изградњи правног система, у политичкој еманципацији српског народа и очувању његове слободе и права на самоодређење, те права на властиту државност и очување националног идентитета

_______________________________________________________

          ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас у Бањалуци да није добио позив Тужилаштва БиХ за саслушање и истакао да РС, односно Народна скупштина и Влада, нису изашли из уставних оквира и надлежности.

          "Све што знам о саслушањима у Тужилаштву БиХ - знам из медија. Сигурно је да Република Српска није изашла из уставних оквира и надлежности", рекао је Чубриловић новинарима.

          У Тужилаштву БиХ трају саслушања у вези са посебном сједницом Народне скупштине Републике Српске.

          - У борби за опстанак и самоопредељење српског народа на овим просторима и успостављање Републике Српске као државотворне заједнице, улога Народне скупштине Српске од пресудног је значаја, истакао је Чубриловић.

          Он је за округлим столом у Бањалуци, поводом 30 година постојања Народне скупштине Републике Српске, нагласио да је она имала историјску мисију и одговорност.

          Додао је да чињеница да је након њеног формирања створена, одбрањена, легализована и учвршћена Република Српска, најбоље потврђује оправданост стварања Народне скупштине.

          "Можемо са правом констатовати да је, у протеклих 30 година, Народна скупштина Републике Српске одиграла значајну, па можда и кључну улогу у развоју Српске, изградњи правног система, у политичкој еманципацији српског народа и очувању његове слободе и права на самоодређење, те права на властиту државност и очување националног идентитета", навео је он.

          Према његовим речима, парламент Српске је извор легитимитета и основ легалности, темељ државотворности Републике Српске.

          Чубриловић је оценио да изазови са којима се суочава ововремени сазив Народне скупштине, као и Република Српска у целини, нису ништа мањи и лакши него што су били они у ранијем периоду.

          "Због тога сматрам да треба нагласити да се и данас, у критичним тренуцима и изазовима за опстанак наше Републике, мора промовисати и дугорочно постићи српско јединство у вези са основним и виталним националним интересима", истакао је Чубриловић.

          Он је навео да је, без обзира на структуру свих досадашњих сазива, Народна скупштина Републике Српске сачувала свој дигнитет као политички и најважнији законодавни орган.

          "Народна скупштина и даље ће бити место сабора народних представника, без обзира на њихово политичко опредељење, кроз њу ће говорити и деловати дух нашег народа. Народну скупштину треба да чувамо и сачувамо, бранимо и одбранимо те неокрњену предамо у наслеђе будућим генерацијама", поручио је Чубриловић.

          Он је напоменуо да се на овом скупу обраћа у име десет сазива Народне скупштине, која је до сада имала седам председника и 30 година парламентаризма.

          Према његовим речима, ове чињенице говоре саме за себе, говоре о континуитету, о зрелости, институционалности и државотворности нашег народа на овим просторима.

          "Веома је важно да и академска заједница обележава овај јубилеј, расправља и проноси мисао о државотворности српског народа, Републике Српске и свих њених грађана", додао је Чубриловић.

          Чубриловић је нагласио да се овим скупом на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци показује приврженост заједничком националном, народном, есенцијалном и сваком другом циљу – циљу опстанка и развоја Републике Српске.

          "Готово сваки пут када су се дешавале велике промене у светској политици, ми смо директно осећали последице тих промена. Тако је било пре 30 година, а тако је, нажалост, и данас. Међутим, данас имамо Републику Српску и нашу Народну скупштину која наставља правни, политички и институционални континуитет српског народа у БиХ", рекао је Чубриловић.

 

Категорије: 

Коментари