Петковић: Никакви закључци ВСТС БиХ не могу да обавезују Народну скупштину Српске

ПОТПРЕДСЕДНИК НС РС: НЕ ПОДНОСИ ПАРЛАМЕНТ РС ИЗВЕШТАЈ ВСТС, ВЕЋ ВСТС – ЊОЈ

* Милан ПЕТКОВИЋ: Српска треба да формира свој високи судски и високи тужилачки савет, јер треба потпуно раздвојити те две институције - не може се под исти кров стављати судство и тужилаштво

____________________________________________________________

         БАЊАЛУЧКИ адвокат Милан Петковић, који је и потпредседник Народне скупштине Српске, истиче да било какви закључци Високог судског и тужилачког савета (ВСТС) БиХ не могу да обавезују парламент Српске у вези са његовим закључцима о планираном суспендовању Закона о ВСТС-у и формирању овог правосудног тела на нивоу Српске.

       Петковић наглашава да је формирање тог тела на нивоу Српске један од начина за реформу правосуђа на нивоу БиХ које има много аномалија.

       „ВСТС подноси извештај парламенту Републике Српске, а Народна скупштина Републике Српске не подноси извештај ВСТС-у", изјавио је Срни Петковић.

       Наводећи да је парламент Републике Српске у својим закључцима обавезао Владу Српске да у року од шест месеци припреми предлог новог закона о ВСТС-у Српске, Петковић је истакао да је сада одговорност на Влади Српске која треба да уради и усвоји нацрт закона о ВСТС-у Српске.

       "То не би било ништа ново јер је Република Српска раније имала ВСТС", појаснио је Петковић.

       Према његовом мишљењу, није требало оснивати ВСТС БиХ, већ евентуално основати високи судски и високи тужилачки савет, јер треба потпуно раздвојити те две институције - не може се под исти кров стављати судство и тужилаштво.

       "Мислим да би у том правцу требало да размишља и Влада Републике Српске и да раздвоји високи судски и високи тужилачки савјет у Републици Српској", рекао је Петковић.

       Подсетивши да је у претходним годинама трајала прича о структуралном дијалогу о реформи правосуђа у БиХ, Петковић је навео да нико не може рећи да у БиХ није потребна реформа правосуђа.

       "Ово је један од начина како да се реформише правосуђе на нивоу БиХ које има много аномалија, а што је констатовано од свих релевантних политичких фактора, али и од међународне заједнице", истакао је Петковић.

       Коментаришући чињеницу да породице погинулих из Републике Српске годинама указују на потребу реформе правосуђа у БиХ јер су незадовољне радом Тужилаштва и Суда БиХ, процесуирањем ратних злочина почињених над Србима, процесом тражења несталих Срба који је у потпуном застоју, Петковић је рекао да Република Српска никада није била задовољна радом Тужилаштва и Суда БиХ.

       "Највише је процесуираних Срба за ратне злочине, а знамо да су се ратни злочин дешавали на свим странама и да су их починили припадници свих народа. То је показао Хашки трибунал, али смо сматрали да ће се домаће правосуђе озбиљније бавити тим питањем и процесуирати све одговорне за ратне злочине", рекао је Петковић, наводећи да је и Тужилаштво БиХ радило у корист и заштиту бошњачког интереса.

       Чланови Високог судског и тужилачког савета БиХ одлучили су да сутра покушају да усагласе саопштење о закључку Народне скупштине Републике Српске којима је планирано суспендовање Закона о ВСТС-у и формирање овог правосудног тела за именовање судија и тужилаца на нивоу Српске.

       Првобитно је било планирано да чланови покушају да данас усагласе саопштење, а да о овим питањима расправљају на наредној седници Савета која је планирана за 17. и 18. јануар или на посебној седници ВСТС-а.

       Народна скупштина Републике Српске усвојила је у петак, 10. децембра, Декларацију о уставним принципима, те четири информације о преносу надлежности са закључцима, међу којима је закључак о ВСТС-у. Тим закључком планира се да Влада Републике Српске припреми закон о ВСТС-у Републике Српске у року до шест месеци.

 

Категорије: 

Коментари