У одбрану Дејтона и Устава БиХ устали сви досадашњи председници Скупштине Српске

ИЗЈАВУ ПОТПИСАЛИ И ТАДИЋ, РАДМАНОВИЋ, ПАРАВАЦ, КАЛИНИЋ, МИРЈАНИЋ, МАЈКИЋ...

* Садашњи председник НС РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Узурпиране сунадлежности законодавних институција и суспендоване њихове надлежности. Нарушавани се демократски односи и онемогућавано успостављање демократског система адекватног мултиетничком саставу становништва

* Никола ШПИРИЋ: Многи заговарају што шира овлашћења високог представника уместо да сви надлежности црпимо из уставне позиције БиХ и Дејтонског споразума. Два конститутивна народа су незадовољна позицијом у БиХ. Изјавама Комшића не треба давати значај у Бањалуци јер он није дeо компромиса

__________________________________________________________

       ПРЕДСЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, некадашњи председници парламента Српске и председавајући оба дома Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске потписали су данас у Бањалуци изјаву о непристајању на кршење Општег оквирног споразума за мир у БиХ и одбрани демократских вредности и начела парламентаризма у БиХ.

       Чубриловић је рекао новинарима да су потписници изјаве забринути за актуелне политичке процесе у БиХ.

       Он је подсетио да су наметнути закони високих представника и пренос надлежности на ниво БиХ били мимо Устава.

       - Одговорност за ово сносе поједини представници такозване међународне заједнице у БиХ. Процесима и активностима о којима је реч нарушава се уставно уређење у БиХ и онемогућава успостављање правног система адекватног уставном уређењу - истакао је Чубриловић.

       Он је напоменуо да се супротно анексима четири и 10 Дејтонског мировног споразума доносе закони из надлежности законодавних институција и суспендују њихове надлежности.

       - Нарушавају се демократски односи и онемогућава успостављање демократског система адекватног мултиетничком саставу становништва - додао је Чубриловић.

       Према његовим речима, угрожавају се људско достојанство, једнака и неотуђива права људи, те вређају слободе савести и говора.

       - Разбија се свака прилика за развој пријатељских односа међу народима који живе у БиХ и подрива могућност заједничког живота. Појединцима и групама људи противправно се одузимају политичка права, слобода кретања, отуђује имовина и забрањује право на рад - навео је Чубриловић.

       Члан Колегијума Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић нагласио је да је БиХ од потписивања Дејтонског споразума до сада политички полигон на коме је вршено правно насиље.

       - Требамо о свим питањима причати у институцијама власти и уз унутрашњи дијалог у БиХ. Нажалост, многи заговарају што шира овлашћења високог представника уместо да сви надлежности црпимо из уставне позиције БиХ и Дејтонског споразума - рекао је Шпирић и подсетио да су два конститутивна народа незадовољна позицијом у БиХ.

       Говорећи о изјавама члана Председништва БиХ Жељка Комшића, Шпирић сматра да им не треба давати значај у Бањалуци, јер Комшић није дeо компромиса и да се мора гледати у будућност.

       Некадашњи члан Колегијума Дома народа парламента БиХ Огњен Тадић рекао је да су политички представници српског народа свесни чињенице да је мешање странаца у односе у БиХ штетно.

       - Тренутак је да овакву изјаву потпишемо и укажемо на урушавање Дејтонског мировног споразума и тако нешто осудимо. Ово је први документ из Бањалуке који говори о томе да су сви који су били предводници законодавних институција отворили дискусију о томе да ли су акти који су прошли одређене процедуре резултат демократске воље -  рекао је Тадић.

       Изјаву су потписали и Небојша Радмановић, Душан Стојичић, Сташа Кошарац, Драган Калинић, Петар Ђокић, Душанка Мајкић, Борислав Паравац, Жељко Мирјанић, Слободан Бијелић и Момир Тошић.

 

Категорије: 

Коментари