Америка има епидемију два пута бржу од светске и панику која празни супермаркете

БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ СЕ У СВЕТУ ДУПЛИРА СВАКИХ 6 САДА, А У САД – НА 3 ДАНА

* По последњим подацима, 23 одсто одраслих Американаца или је већ изгубило посао због епидемије или је на принудним неплаћеним одморима. У ову групу су уврштени и они који не раде али су формално сачували радно место

* Панични шопинг“ је као какав талас прешао преко свих земаља које су објавиле ванредну ситуацију због епидемије. У Сједињеним Државама су слике продавница без робе прво стигле из Сијетла, па из Калифорније. А средином марта и из Њујорка.

* За трајања „паничног шопинга“ – пред касама се стоји и сатима. Прво је са рафова нестао пиринач, па флаширана вода, конзерве, тестенине, замрзнути производи...

__________________________________________________________________

        ПРОФЕСОР Универзитета Џонса Хопкинса – Пол Ротман – изјавио је да се епидемија коронавируса у САД сада шири двоструко брже него у свету.

        Навео је – наступивши у Економском клубу у Вашингтону – да се број заражених у свету удвостручује сваких шест дана, а у Сједињеним Државама – свака три дана.

        У САД је регистровано више од 100.000 заражених – 10.000 више него у Италији и 15.000 више него у Кини, а Ротман упозорава да ће се ствари даље погоршавати.

        САД имају и 1.544 умрла.

        По последњим подацима, 23 одсто одраслих Американаца или је већ изгубило посао због епидемије или је на принудним неплаћеним одморима. У ову групу су уврштени и они који не раде али су формално сачували радно место.

        Многи Американци су се први пут суочили и са празним рафовима продавница, огромним редовима пред касама, недостатком лекова и прехрамбених производа. За старије међу њима, то су били „ужаси социјализма“.

        Сада је реалност у америчким мегаполисима захваћеним епидемијом коронавируса која је оголила многе слабости америчког друштва, међу којима је снабдевање храном.

        „Панични шопинг“ је као какав талас прешао преко свих земаља које су објавиле ванредну ситуацију због епидемије. У Сједињеним Државама су слике продавница без робе прво стигле из Сијетла, па из Калифорније. А средином марта и из Њујорка.

        За трајања „паничног шопинга“ – пред касама се стоји и сатима.

        Прво је са рафова нестао пиринач, па флаширана вода, конзерве, тестенине, замрзнути производи...

        Они који нису успевали то да купе – почињали су да купују шта им се нашло под руком.

        У међувремену, су се неки производи појавили у продаји, али и даље нема час овог час оног.

        Пилетина нестане чим се појави. Исто је са јајима, месом, тестенинама и рибом.

        Са тоалет-папиром и средствима за дезинфекцију...

        Појавила су се и ограничења колико чега један купац може одједном купити. Као у касном СССР.

        САД производе сву храну која им је потребна, али недовољно (поготово пилетине и свињетине) за паничне шопинг-периоде.

        Међутим, цела ситуација личи на батину која бије по запосленима у супермаркетима и шопинг-моловима, а истовремено доноси велику добит њиховим власницима.

        Они одбијају да их затворе и кад се утврди да је неко од запослених заражен. Такви често немају ни плаћено боловање ни могућност да прођу вирус-тест...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари