„Аналитичка ЦИА“ сугерише Бајдену и Остину да рат у Украјини што пре окончају

ОЦЕНИЛА ДА ЋЕ „ДУГИ БРУТАЛНИ РАТ“ ДАЉЕ СМАЊИТИ УКРАЈИНУ, А ПОВЕЋАТИ РИЗИК СУДАРА РУСИЈА-НАТО

Седиште Rand Corporation

* Rand Corporation истовремено упозорила: „У супротном ће руско-украјински сукоб имати дугорочне и неповратне негативне последице по интересе САД. Пре свега, економске последице по Запад, без обзира на то какву стратегију изаберу САД након сукоба

_______________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ тинк-тенк Rand Corporation, који прави анализе и за ЦИА и Пентагон, препоручио је званичном Вашингтону да утиче да се сукоб у Украјини оконча што је пре могуће.

         Указавши да је америчким политичарима тешко да одустану од ратних решња, Rand Corporation их је упозорила да морају да напусте концепт „дугог и бруталног рата“ између Руске Федерације и Украјине.

         Уз наглашавање: „У супротном ће руско-украјински сукоб имати дугорочне и неповратне негативне последице по интересе САД. Пре свега, економске последице по Запад, без обзира на то какву стратегију изаберу САД након сукоба“.

         Rand посебно истиче да се са продужавањем сукоба повећава и ризик директног рата НАТО и Русије.

         Украјини се у извештају упућује отворена опомена:

         „Ако се непријатељства одмах не прекину, још мање територија ће остати под контролом Кијева“.

         Експерти Rand су навели да би Кина, ако се сукоб одужи, могла да почне да снабдева Русију оружјем, што ће додатно погоршати односе Вашингтона и Пекинга и ризик да Кина покрене војну операцију против Тајвана.

         Закључак америчке „аналитичке ЦИА“ наставља њена наведена упозорења и препоруке:

          „Ако напори Вашингтона да оконча сукоб у блиској будућности буду успешни, то ће Украјини потом имати веће шансе да касније  обуздава Русију“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари