Бивша америчка амбасадорка у Кијеву Мари Јованович: Трамп је тражио да будем опозвана

СВЕДОЧИЛА У КОНГРЕСУ У ОКВИРУ ИМПИЧМЕНТ-ИСТРАГЕ – СТЕЈТ ДЕПАРТМАН БИО ПРОТИВ

* Конгресменима испричала да јој је један званичник рекао да постоји "усаглашена кампања" против ње и да је Трамп од лета 2018. године вршио притисак на Стејт департмент да је повуче из Украјине

____________________________________________________________

        БИВША америчка амбасадорка у Украјини Мари Јованович изјавила је - сведочећи иза затворених врата у Конгресу САД - да је председник Доналд Трамп лично вршио притисак на Стејт департман да је смени са те функције.

        Сведочећи у истрази у оквиру процедуре опозива председника САД, Јованович је рекла да је у мају нагло опозвана с места амбасадора у Кијеву и да јој је речено да је Трамп изгубио поверење у њу.

        Она је навела да јој је један званичник тада рекао да постоји "усаглашена кампања" против ње и да је Трамп од лета 2018. године вршио притисак на Стејт департман да је повуче из Украјине.

        Јованович је сведочила у оквиру истраге покренуте у Конгресу после сазнања да је Трамп у јулу тражио од председника Украјине Владимира Зеленског да истражи његовог потенцијалног ривала на изборима 2020. године Џозефа Бајдена, бившег потпредседника САД.

        Трамп је од Зеленског тражио да истражи да ли је Бајден као потпредседник САД прекинуо истрагу украјинског тужиоца о гасној компанији "Бурисма" у чијем је управном одбору тада био његов син Хантер.

        Јованович је опозвана у време кад је Трампов лични адвокат Руди Ђулијани, који није имао званичну функцију у америчкој влади, вршио притисак на украјинске званичнике да истраже неосноване оптужбе за корупцију против оца и сина Бајдена..

        Међутим, Јованович се појавила данас пред Конгресом пошто јој је упућен обавезујући позив.

        Председавајући три одбора Представничког дома Конгреса САД - за обавештајна питања, за спољне послове и за надзор и реформу - навели су данас да су упутили Јованович обавезујући позив пошто су синоћ сазнали да јој је Стејт департман наложио да не сведочи.

        Они су казали да ће тај потез Трампове администрације бити сматран опструкцијом истраге у оквиру процедуре опозива председника САД.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари