Дубока држава и Волстрит поклонили Бајдену „суперуторак“, подржао га и Блумберг

БИВШИ ПОТПРЕДСЕДНИК САД ПОБЕДИО НА ПРАЈМЕРИЗ ДЕМОКРАТА У 10 ОД 14 ДРЖАВА

* Бајденов главни ривал – леви либерал Берни Сандерс, који бирачима обећава „здравствене услуге за све“ – победио је уверено само у свом родном Вермонту, Колораду и Јути. У мањој предности је и у Калифорнији, где су за њега листом гласали млађарија и Латиноамериканци

* Изгледало је да Бајдену на путу одсад може бити само мултимилијардер Мајкл Блумберг, који најчешће није ни трећепласирани иако је у своју кампању уложио пола милијарде долара.Међутим, он је објавио да иступа из предизборне трке: „Суперуторак је показао да кандидат Демократске партије за председника САД може бити само мој пријатељ и велики Американац Џо Бајден“

_________________________________________________________________________

        АМЕРИЧКИ предизборни „суперуторак“ показао је да је врхушка Демократске партије нашла начин да Џоа Бајдена – који је после прајмериз у Ајови, Њу Хемпширу и Невади проглашаван за „политички леш“ – не само `оживи`, него и учини фаворитом трке за номинацију демократа за председника САД.

        Партијски кокуси гласали су јуче у 14 америчких савезних држава и одлучивали за кога ће у јулу гласати делагати на конгресу Демократске партије, а у игру је била трећина свих гласова који ће решавати ко ће почетком новембра `на мегдан` Доналду Трампу.

        Бајденов главни ривал – леви либерал Берни Сандерс, који бирачима обећава „здравствене услуге за све“ – победио је уверено само у свом родном Вермонту, Колораду и Јути.

        У мањој предности је и у Калифорнији, где су за њега листом гласали млађарија и Латиноамериканци.

        У осталих 10 држава мање или више убедљиво победио је Бајден.

        Сада он води и по броју добијених гласова за конгрес демократа и по предизборним анкетама.

        За ово највеће заслуге има врх Демократске партије који је против Сандерса и његов „црвени марш“ окренуо сву моћ своје политичке машинерије.

        У томе су му помогли и друбока држава и Волстрит које плаше Сандерсово залагање за суперпорезе на богатство и прогресивно опорезивање најбогатијих Американаца.

        По њиховом налогу, из предизборне трке су – у Бајденову корист – иступили Еми Клобушар и Пит Бутиџиџ.

        Исти актери не дозвољавају Елизабет Ворен да се повуче. Јер, све што она освоји – не осваја Сандерс.

        Бајден је преко половине свих гласова освојио у Северној Каролини, Оклахоми и Тенесију, а у Алабами чак 60 одсто.

        Изгледало је да Бајдену на путу одсад може бити само мултимилијардер Мајкл Блумберг, који најчешће није ни трећепласирани иако је у своју кампању уложио пола милијарде долара. Међутим, само је тако изгледало.

        Блумберг је објавио да иступа из предизборне трке и да своје присталице позива да подрже бајдена:

        „Суперуторак је показао да кандидат Демократске партије може бити само мој пријатељ и велики Американац Џо Бајден. Учинићу све што могу да он постане председник САД“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари