Енгдал: Америка преко НВО у другим земљама обучава опозицију за обојене револуције

ПОКАЗАО КАКО У БЕЛОРУСИЈИ ДЕЛУЈЕ АМЕРИЧКА НАЦИОНАЛНА ЗАДУЖБИНА ЗА ДЕМОКРАТИЈУ (NED)

* NED финансира америчка влада, а дала 34 гранта за пројекте у Белорусији. Сви су имали за циљ да створе и обуче низ опозиционих група супротстављених Лукашенку

* Велики грант NED отишао за „обучавање демократских странака и покрета за ефикасно спровођење агитаторских кампања“

* ФАКТИ: Има ли разлога да се верује да Американци и њихове НВО и активисти делују дугачије у Србији и према Србији? Наравно да нема! Једина разлика је у томе што су америчка тврда и мека моћ у Србији добар део свог посла у Србији већ - одрадиле

___________________________________________________________________

       Аутор: Вилијам ЕНГДАЛ

       ОД августовских избора, Белорусију потресају оркестрирани протести у којим се председник Лукашенко оптужује за изборну крађу.

       Опозиција у егзилу је активна са територија балтичких НАТО чланица.

       Прошле године, Национална задужбина за демократију (NED) коју финансира америчка влада, навела је на свом вебсајту 34 гранта за пројекте у Белорусији. Сви они имали су за циљ да створе и обуче низ опозиционих група супротстављених Лукашенку, које би формирале домаће НВО.

       Грантови су издвајани за пројекте са називима попут „Јачање НВО: За увећање локалног и регионалног грађанског ангажмана; или „Идентификација локалних проблема и развоја агитаторских стратегија“.

       Циљ овог другог био је „проширење онлајн складишта публикација које нису лако доступне унутар државе, укључујући радове из области политике, грађанског друштва, историје, људских права и независне културе“.

Вилијам Енгдал

       NED је нудио и грант за „одбрану и јачање независних новинара и медија“. А ту је и: „Јачање НВО: За оснажење омладинског грађанског ангажмана“.

       Велики NED грант отишао је и за „обучавање демократских странака и покрета за ефикасно спровођење агитаторских кампања“.

       Иза безазлено насловљених пројеката НЕД-а налази се образац за стварање специјално обучене опозиције потребне за ЦИА-NED модел „обојених револуција“.

       (из ширег ауторовог текста)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари