Мнучин: Трамп одобрио врло оштре санкције против Турске, али их још није активирао

ВАШИНГТОН ПОКУШАВА ДА ПЛАШЕЊЕМ И ПРЕТЊАМА НАВЕДЕ ТУРСКУ ДА ПРЕКИНЕ РАТ ПРОТИВ КУРДА

* ЕРДОГАН: Нећемо зауставити војну операцију против снага сиријских Курда (YПГ) без обзира што неко о томе мисли или каже

_______________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп је одобрио, али их засад није активирао, „врло оштре санкције“ Турској која је на северу Сирије покренула свеобухватну офанзиву против Курда, изјавио је у петак амерички министар финансија Стевен Мнучин.

         „Трамп ће потписати указ о санкцијама да би Турску одвратио од наставка војне офанзиве на североистоку Сирије", објаснио је Мнучин.

        И прецизирао: „Ради се о врло оштрим санкцијама. Надамо се да их нећемо морати употребити, али ако буде потребно - можемо неутралисати привреду Турске“.

        И амерички министар одбране Марк Еспер је потврдио да се Вашингтон "снажно противи" турској војној инвазији на Сирију, али да неће своје војнике упутити на терен како би се нашли усред „дуговечног сукоба“ Анкаре и Курда.

        „Желим да будем јасан: ми не остављамо на цедилу курдске партнерске снаге", истакао је Еспер, додајући да ће америчке снаге остати уз Курде у неким деловима Сирије.

        Признао је да је Турска довела САД у „тежак положај“ и додао да је Турска упозорена да наноси штету билатералним односима са САД.

        Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је у међувремену поручио да његова земља неће зауставити војну операцију против снага сиријских Курда (YПГ), без обзира што неко о томе мисли или каже.

        „Нећемо се зауставити иако нам стижу претње и с лева и десна“, казао је Ердоган.

        Турско Министарство одбране је демантовало да је његова артиљерија тукла базу америчких командоса која се налази јужно од сиријског града Суруча. Ипак погледајте видео испод текста.

        Холандија је у петак привремено суспендовала извоз оружја Турској.

        Потпредсједник владе Хуго де Јонге рекао је у петак да ће бити забрањен холандски војни извоз за време трајања турске офензиве.

        Локални медији преносе да је холандски извоз оружја Турској 2018. износио 29 милиона евра.

        Шведска је у среду најавила како ће затражити да ЕУ уведе ембарго на продају оружја Турској.     

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари