Пентагон за „Трампов зид“ на граници са Мексиком одобрио 3,6 милијарди долара

ТИМ НОВЦЕМ ЋЕ СЕ ПОДИЋИ ЗИД (ОГРАДА) ДУЖИНЕ 282 КИЛОМЕТРА

Одлуку потписао министар одбране Марк Еспер

* Лидер демократа у Конгресу Чак Шумер критиковао  Есперову одлуку рекавши да је то "шамар припадницима америчке војске" и да је "Трамп узео новац из војног буџета како би дигао сопствени его и изградио зид за који је тврдио да ће га платити Мексико"

_________________________________________________________________

        АМЕРИЧКИ секретар за одбрану Марк Еспер одобрио је 3,6 милијарди долара из војног буџета за изрградњу зида дугог 282 километра на граници са Мексиком, због чега је Пентагон морао да одложи реализацију 127 пројеката.

        Званичници нису желели да кажу који су тачно пројекти одложени, али су рекли да је део новца одвојен од војних пројеката у САД, а део од пројеката у иностранству, пише Глас Америке.

        Ова одлука поново је отворила дискусију која се о зиду води између председника Трампа и Конгреса.

        Трамп је раније искористио своја овлашћења и прогласио ванредно стање на граници са Мексиком, што му је омогућило да без одобрења Конгреса узме новац из федералног буџета за зид.

        Конгрес је касније изгласао поништавање Трампове одлуке, а он је први пут у свом мандату искористио право вета.

        Иако Пентагон тврди да пројекти нису отказани, него само "одложени", нема гаранција да ће Конгрес одобрити новац за пројекте који су сада стопирани.

        Лидер демократа у Конгресу Чак Шумер критиковао је ову одлуку рекавши да је то "шамар припадницима америчке војске" и да је "Трамп узео новац из војног буџета како би дигао сопствени его и изградио зид за који је тврдио да ће га платити Мексико".

        Трамп је за зид на граници са Мексиком тражио 6,2 милијарди долара. Конгрес му је одобрио само 1,375 милијарди долара из федералног буџета, а остатак новца је обезбедио из буџета других секретаријата: 600 милиона долара из Секретаријата за финансије и укупно 6,1 милијарду долара из буџета Пентагона.

        (Бета)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари