Рекорд: Американци за три месеца узели хипотекарних кредита за 1,1 трилион долара

ТО ЈЕ РЕКОРДНА СУМА НЕ САМО ЗА ПОСЛЕДЊИХ 20 ГОДИНА, А ИМА ВЕЗЕ СА ПАНДЕМИЈОМ

* Упоредо бујају и потрошачки кредитии за куповину аутомобила, мотоцикла и других возила. До `експлозије` је довело то што су многи људи, који су морали у карантин због епидемије корона вируса, почели да зарађују више него пре пандемије, захваљујући накнадама за незапосленост и додатних 600 долара недељно које су се исплаћивале до краја јула

* Неки већ говоре о „новом колапсу“, али у САД „токсични кредити“ чине само 1,5 одсто - због ниских каматних стопа и посебног статуса долара у свету. Поређења ради, исти показатељ у Кини је 2%, у Пољској - 6,9%, у Индији - 9,1%, у Нигерији - 11,4%, у Русији - 17,4%, у Грчкој - 31, 9%, у Украјини - 48,4 одсто

________________________________________________________________________

       У ДРУГОМ кварталу 2020-те Американци су под хипотеку узели кредита у укупном износу од 1,1 трилион долара.

       То је рекорд не само за последњих 20 година.

       Таквог задуживања није било ни пре хипотекарног колапса 2007. године, који се претворио у глобалну финансијску кризу.

       Обим рефинансираних хипотекарних кредита истовремено је порастао за 60 одсто у односу на претходни квартал и за 200 одсто у поређењу са истим периодом прошле године.  

       Упоредо са бројем издатих хипотекарних зајмова, у САД бујају и потрошачки кредитии за куповину аутомобила, мотоцикла и других возила.

       До те `експлозије` је довело то што су многи људи, који су морали у карантин због епидемије корона вируса, почели да зарађују више него пре пандемије, захваљујући накнадама за незапосленост и додатних 600 долара недељно које су се исплаћивале до краја јула.

       Све у свему, почело је куповање кућа, станова, аутомобила и робе преко Амазона.

       Зато се у САД зазире од новог хипотекарног колапса могао би бити фаталан за америчку економију.

       Отежавајућа околност је и то што ће дефицит буџета САД ове године износити 17 одсто, апрошле године је био само 3 одсто.

       „Токсични кредити“ у Сједињеним Државама су у порасту, али њихов удео у укупном портфељу није већи од 1,5 одсто због ниских каматних стопа и посебног статуса долара у свету. Поређења ради, исти показатељ у Кини је 2%, у Пољској - 6,9%, у Индији - 9,1%, у Нигерији - 11,4%, у Русији - 17,4%, у Грчкој - 31, 9%, у Украјини - 48,4 одсто.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари