Сандерс се још неће повући из предизборне трке – жели да Бајдену постави `нека питања

НА ГЛАСАЊИМА ДЕМОКРАТСКИХ КОКУСА ИЗГУБИО И У МИЧИГЕНУ, МИСУРИЈУ, МИСИСИПИЈУ И АЈДАХУ

* Из трке се у последњих 10 дана повукло пет кандидата: сенаторке из Масачусетса и Минесоте, Елизабет Ворен и Ејми Клобучар, бивши градоначелник Саут Бенда Пит Бутиџиџ, и милијардери Мајкл Блумберг и Том Стејер. Бутиџиџ, Клобучар и Блумберг су после повлачења подржали Бајдена

___________________________________________________________________

        СЕНАТОР из Вермонта Берни Сандерс изјавио је да ће за сада остати у трци за председничког кандидата америчке Демократске странке, упркос новим поразима од бившег потпредседника САД Џозефа Бајдена на унутарстраначким изборима.

        Сандерс (78) је признао да заостаје за Бајденом (77), али је додао да ће наставити кампању најмање до наредне дебате у недељу, како би га приморао да одговори на питања о економској неједнакости и све лошијем систему социјалне заштите у САД, наводи Асошиејтед прес.

        Он није изнео друге детаље о својој кампањи пре и после те дебате у савезној држави Аризона.

        На унутарстраначким изборима одржаним у уторак у шест савезних држава, Бајден је остварио знатно бољи резултат од Сандерса, победивши у Мичигену, Мисурију, Ајдаху и Мисисипију. Сандерс је победио у Северној Дакоти, док у савезној држави Вашингтон још није познат исход.

        Уз Сандерса и Бајдена, у трци за демократску номинацију остала је једино посланица Представничког дома Конгреса Талси Габард (38) која нема никакве изгледе да буде противкандидат председнику САД Доналду Траму на изборима 3. новембра.

        Из трке се у последњих 10 дана повукло пет кандидата: сенаторке из Масачусетса и Минесоте, Елизабет Ворен и Ејми Клобучар, бивши градоначелник Саут Бенда Пит Бутиџиџ, и милијардери Мајкл Блумберг и Том Стејер.

        Бутиџиџ, Клобучар и Блумберг су после повлачења подржали Бајдена.

        На унутарстраначким изборима, који ће трајати до 6. јуна, Бајден је до сада освојио 860 делегата, Сандерс 710, Ворен 70, Блумберг 61, Бутиџиџ 26, Клобучар седам и Габард два.

        Да би неко од кандидата освојио демократску номинацију за председника САД, потребно је да има најмање 1.991 делегата.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари