Шеф америчког Генералштаба оптужио Трампа да подрива поверење савезника у САД

КРЕНУЛО ОД ТОГА ШТО ЈЕ ОН НА МИТИНГУ У Ј. КАРОЛИНИ ПРЕПРИЧАО СВОЈ РАЗГОВОР СА ЛИДЕРОМ ЈЕДНЕ ЗЕМЉЕ НАТО

Генерал Чарлс Браун Млађи

* Открио да је тај разговор текао овако: “Председник једне велике земље ме упитао: `Сер, ако не подигнемо своје војне издатке на два процента БДП, а Русија нас нападне, хоћете ли нас заштитити?`На то сам му рекао: `Нисте платили? То значи да нисте испунили своје обавезе. Не, не бих вас бранио. У ствари, дођавола, пустио бих Русе да раде шта год желе. Морате да платите. Морате да платите своје рачуне"

* Шеф Здруженог генералштаба америчких Оружаних снага генерал Чарлс БРАУН: „Кредибилитет Сједињених Држава тиме се доводи у питању у сваком од наших савеза, а америчко вођство остаје потребно, тражено и у фокусу“

____________________________________________________________

          ДОНАЛД Трамп, који води кампању за номинацију своје Републиканске партије за шефа државе, на митингу својих присталица у  Јужној Каролини извео целу малу представу поводом НАТО која је унутар американизованих елита ЕУ изазвала и бес и панику.

          Својим присталицама је испричао шта се догодило на једном састанку лидера земаља чланица НАТО:

          „Председник једне велике земље је устао и упитао ме: `Сер, ако не подигнемо своје војне издатке на два процента БДП, а Русија нас нападне, хоћете ли нас уопште заштитити?`На то сам му рекао: „Нисте платили? То значи да нисте испунили своје обавезе. Не, не бих вас бранио. У ствари, дођавола, пустио бих Русе да раде шта год желе. Морате да платите. Морате да платите своје рачуне."

          На ово је одреаговао шеф Здруженог генералштаба америчких Оружаних снага генерал Чарлс Браун који је у интервјуу NBC рекао да Трампове речи о одбијању да брани савезнике НАТО у случају напада на њих угрожавају кредибилитет САД. У сваком од савеза у којима Америка учествује.

          „Кредибилитет Сједињених Држава тиме се доводи у питању у сваком од наших савеза, а америчко вођство остаје потребно, тражено и у фокусу“, нагласио је Браун.

          Претходно је амерички председник Џо Бајден је приметио да НАТО обезбеђује безбедност САД.

           Врхушке западних земаља плаше своје грађане да би Трамп, ако победи на изборима, могао да покуша да изведе САД из НАТО.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари