The New York Post: Америка остаје без могућности да неограничено штампа доларе

ДА НЕ БИ ПОКЛЕКЛЕ, САД ЋЕ МОРАТИ ДА СМАЊЕ БРОЈ СТРАТЕШКИХ ПРОТИВНИКА И ДА СВОЈУ ЕКОНОМИЈУ ДОВЕДУ У РЕД

* Њујоршки лист указао: Преко 100 земаља одбија да уведе санкције Русији, па почињу да избегавају долар, а то ће задати  снажан ударац позицији Сједињених Држава у међународној арени. Остајемо и без досадашње могућности да јефтино купујемо страну робу

* Са даљим падом позиција долара, закључио је њујоршки лист, САД ће губити тежину у међународној арени, а и ризиковати да се саме нађу у „дужничкој рупи“

__________________________________________________________

        АНТИРУСКЕ санкције су присилиле многе земаља да одустану од долара, због чега Вашингтон губи способност да пројектује своју моћ на међународној сцени, објавио је амерички лист The New York Post.

        Његов колумниста Џеј Њумен додатно је упозорио и званични Вашингтон и сународнике:

        „Избегавање долара ће задати снажан ударац позицији Сједињених Држава у међународној арени. Ера неограниченог штампања долара можда се ближи крају, остављајући нас без досадашње могућности да јефтино купујемо страну робу“.

        The New York Post је указао да више од 100 земаља није подржало антируске мере Запада, због чега настају економске коалиције које користе друге валуте за продају робе.

        Посебно је нагласио: „Показало се и да су биле илузорне наше, као и тврдње западних аналитичара да не постоји алтернатива долару. Трговински односи између земаља које користе националне валуте доводе до смањења потражње за доларом и, као резултат, његове вредности. Зато ће уследити постепено повећање цена (у САД)“.

        Са даљим падом позиција долара, закључио је њујоршки лист, САД ће губити тежину у међународној арени, а и ризиковати да се саме нађу у „дужничкој рупи“.

         The New York Post претпоставља: „Да би то избегао, Вашингтон може да смањи број стратешких противника и да једном заувек доведе сопствену економију у ред“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари