Трамп најављује слабљење долара и прети иступањем САД из СТО

„ТРЕБА МИ ЈАК ДОЛАР, АЛИ НЕ ОВОЛИКО ЈАК ДА СЛАБИ КОНКУРЕНТНОСТ НАШИХ КОМПАНИЈА“

* Bank of America (BofA) – која је једна од најзначајнијих у САД – још у јуну је упозорила да Трмп може поћи на девалвацију долара

* Намерно слабљење долара може и Трампу и САД створити и немале проблеме. То би, пре свега, био удар на статус долара као светске резервне валуте, па би кренула и распродаја америчких државних обвезница. А странци их држе у вредности шест трилиона долара. За тим би могла уследити економска рецесија

* Европска унија разматра могућност успостављања „алтернативне арбитраже“ уколико САД наставе да ометају функционисање те организације

___________________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп је изјавио да је могуће да ће Сједињене Државе иступити из Светске трговинске организације (СТО).

        Притом је нагласио да у СТО „већ знају да им није сигруно тло по ногама“:

        „Ми ћемо иступити из те организације ако нам буде неопходно да то учинимо. Упркос томе што су САД, откако сам постао председник, почеле да добијају већину спорова у СТО“.

        Амерички председник је 26. јула дао налог надлежним ресорима своје администрације да „изуче могућност реформисања СТО јер статус неких земаља није у складу са њеним захтевима“.   

         Европска унија је објавила да разматра могућност успостављања „алтернативне арбитраже“ уколико САД наставе да ометају функционисање те организације.

          Трамп је такође оценио да „претерано скупи долар смањује конкурентност америчких компанија“. За то је поново оптужио Систем федералних резерви (централну банку САД).

        Аналитичари сматрају да Трамп „има довољно инструмената да обори курс националне валуте“.       

        Трамп одавно исказује незадовољство курсом долара и сматра га кривцем што је спољнотрговински дефицит САД достигао $621 милијарду.

        На ту тему је рекао: „Треба ми јак долар, али не толико јак да не можемо нормално развијати бизнис са другим земљама“.

        Председник САД сматра да Систем федералних резерви губи битку са Централном банком Кине, а да то подрива конкурентност америчких компанија.

        Аналитичари холандске финансијске групе ING описали су неколико сценарија за које би се Трамп могао одлучити, укључујући директну продају долара из Фонда стабилизације валутних курсева (ESF) и куповину евра и јене и других најважнијих валута.

        Холанђани указују да је тај фонд мали (само 22 милијарде долара) и да његово `испумпавање` може бити недовољно.

        Експерт ING Вираџ Пател сматра да Трамп – да би заобишао Конгрес САД – може прогласити неку врсту ванредне ситуације. Још конкретније, да може замишљену валутну операцију усмерену на слабљење долара прогласити „ванредно неопходном“ и тако присилити Систем федералних резерви да прода доларе са свог рачуна.       

        Намерно слабљење долара може Трампу и САД створити и немале проблеме.

        То би, пре свега, био удар на статус долара као светске резервне валуте, па би кренула и распродаја америчких државних обвезница. А странци их држе у вредности шест трилиона долара. За тим би могла уследити економска рецесија.

        Bank of America (BofA) – која је једна од најзначајнијих у САД – још у јуну је упозорила да Трмп може поћи на девалвацију долара.

        Ова банка сматра да је долар прецењен 13 одсто и да трамп његово слабљење може почети под паролама о „стабилизовању националне економије“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари