Трамп преко Еспера нуди Москви да буде млађи партнер-вазал Америке

ПУТИН НА ТО НИЈЕ ПРИСТАЈАО НИ ПРЕ 15 НИ ПРЕ 10 ГОДИНА КАДА ЈЕ РУСИЈА БИЛА ЗНАТНО СЛАБИЈА

* Министар одбране САД Марк ЕСПЕР: „Наш циљ је да покушамо да усмеримо Русију на бољи пут... „Наш циљ је да покушамо да усмеримо Русију на бољи пут на којем ћемо моћи и да делујемо заједно... Русија заиста мора изменити своје држање. Мора се понашати у складу са правилима и нормама, које смо успоставили“

_______________________________________________________________________

         ШЕФ Пентагона Марк Еспер објавио је шта Вшаингтон тражи од Москве да би била могућа „нормална сарадња између САД и Русије“.

        Поручио јој је да треба да „измени држање јер је то предуслов да ради заједно са Сједињеним Државама“ и да се „сконцентрише не на разлике, већ на сличности у позицијама двеју земаља“.

        „Било би предивно ако би Русија била у стању да се понаша као нормалнија земља. Као земља која дели западне вредности које деле САД, Француска и други наши савезници из НАТО“.

        После ових речи, поново се вратио на „промену понашања“:

        „Русија заиста мора изменити своје држање. Мора се понашати у складу са правилима и нормама, које смо успоставили. То је најбољи начин да идемо напред. Русија сада потхрањује нестабилност јер угрожава територијалну целовитост својих суседа“.

        Еспер не крије у Вашингтону сматрају да поводом Русије имају специјалну мисију:

        „Наш циљ је да покушамо да усмеримо Русију на бољи пут на којем ћемо моћи и да делујемо заједно и да се фокусирамо на оно у чему се слажемо и да сарађујемо ради заједничког економског просперитета“.

        Ово је била реакција шефа Пентагона на изјаву француског председника Емануела Макрона би „гурање Русије од Европе“ било „велика стратешка грешка“.

        Може се нагађати због чега је у Вашингтону баш Есперу поверено да се оваквом поруком истовремено обрати и Москви и Паризу.

        Међутим, из свега што је рекао лако се закључује да би Бела кућа хтела да јој Русија буде лојални полувазал и млађи партнер. А на то Владимир Путин сигурно неће пристати.

        Није ни пре 15 и 10 година када је Русија била у сваком погледу слабија...

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари