Трамп прогласио ванредно стање да би у борбу против епидемије могао да убаци већи новац

ИЗ ФЕДЕРАЛНОГ БУЏЕТА ЋЕ АНГАЖОВАТИ ПРЕКО 50 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

         ДОНАЛД Трамп прогласио је ванредну ситуацију у САД због корона-пандемије.

        „Званично проглашавам ванредно стање како бисмо могли у потпуности да користимо ресурсе савезне владе", рекао је Трамп новинарима у Белој кући.

        Том одлуком су ослобођена средства из федералног буџета у износу од више од 50 милијарди долара да би се америчким државама и територијама помогло у борби против заразе.

        Трамп, чија је администрација критикована због спорог реаговања на епидемију, саопштио је да је дао већа овлашћења Министарству здравља, како би се болницама и лекарима пружила максимална флексибилност, а и способност да заобиђу неке постојеће законе, да би што боље одговорили на ширење вируса.

        Председник САД је навео да влада ради у партнерству са приватним сектором да би се повећали капацитети за тестирање на вирус.

        У САД је од корона вируса оболело више од 1.900 људи у 48 савезних држава и главном граду, док је више од 40 преминуло.

        Због ширења епидемије, у САД су ступила на снагу ограничења на путовања у Европу, широм земље се затварају школе и универзитети, забрањују се јавна окупљања и прекидају спортска такмичења.

        Врата затварају и популарне туристичке дестинације Бродвеј и Дизниленд. Велики број Американаца ради од куће, а поједини су добили и отказе.

        Нови вирус утиче и на изборе у Луизијани је најављено да ће унутарстраначки избори за председничке номинације, заказани за почетак априла, бити одложени до краја јуна.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари