Трамп Русији и Кини понудио „смелу иницијативу“: Да заједно контролишу стратешко оружје

ПЕКИНГ СЛИЧНЕ ПОНУДЕ ДОСАД ОДБИЈАО ЈЕР НЕ ЖЕЛИ ДА ПОД УДАР ДОЂУ ЊЕГОВЕ РАКЕТЕ СРЕДЊЕГ ДОМЕТА

* У писму председника САД, које је у УН прочитао кристофер ФОРД, наведено да Кина има амбицију да у наредних 10 година удвостручи свој нуклеарни потенцијал“, да Русија „ради на новим и скупим дестабилизујућим системима за достављање нуклеарних бомби на циљ“, а да свет себи више „не може дозволити даље ширење војних арсенала“, чак ни регионалне трке у наоружању

_________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп је објавио да ће Русији и Кини предложити „нову иницијативу за контролу наоружања“.

        Идеја да Вашингтон наступи са својом иницијативом у тој области садржана је у писму које је 5. марта у Уједињеним нацијама прочитао заменик државног секретара САД за питања повезана са неширењем оружја Кристофер Форд.

        У том писму се наглашава да ће Трамп Москви и Пекингу понудити «смелу нову иницијативу» која ће бити фактичка понуда да САД, Русија и Кина заједнички остварују контролу над наоружањем.

         У писму се указује да је Вашингтон уверен да би то помогло да се „избегне прескупа нова трка у наоружању“.

        Трамп је у истом писму нагласио  да све три земље – које су истовремено и највеће војне силе на свету – морају да имају „жељу да заједно раде на достизању постављеног циља“.

        У писму је наведено да Кина има амбицију да у наредних 10 година удвостручи свој нуклеарни потенцијал“, а да Русија „ради на новим и скупим дестабилизујућим системима за достављање нуклеарних бомби на циљ“.

        По Трамповој процени из писма, „свет себи више не може дозволити даље ширење војних арсенала и регионалне трке у наоружању“.

        Форд је Трампово писмо прочитао на скупу посвећеном 50-годишњици ступања на снагу Споразума о неширењу атомског оружја“.

        Кина је досад одбијала да се прикључи руско-америчком договору о контроли стратешког наоружања јер не жели да се одриче својих ракета средњег домета.

        Русија предлаже да се у нови споразум укључе и Француска и Велика Британија.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари