Трампов пораз: За координатора шпијунских служби поставља човека којег није хтео

ПРВИ ИЗБОР МУ ЈЕ БИО КОНГРЕСМЕН РЕТКЛИФ, КОЈЕГ СУ `РАЗАПИЊАЛИ` ТОЛИКО ДА ЈЕ МОРАО ДА ОДУСТАНЕ

Вице-адмирал Џозеф Мекгвајер

* Доналд Трамп је хтео да Џона Ретклифа замени Пит Хукстер, актуелни амбасадор САД у Холандији, који је био председник сенатског комитета за обавештајне службе, али је Бараку Обами и Хилари Клинтон спочитао да је Муамер Гадафи, уместо што је оборен, требало да буде амерички савезник број један. Хукстер је обоје због тога назвао „комплетним идиотима“, а то је унапред искључило могућност да демократе гласају за Хукстера

* Зато се председник САД `ухватио` за Џозефа Мекгвајера, који је досад био на челу Националног антитерористичког центра. Вице-адмирала који је почео каријеру као обични ронилац-диверзант и успео да се уздигне до начелника Специјалне поморске диверзантске команде. Он није идеална фигура за координатора шпијунских служби, али, он може проћи јер се никада није бавио политиком нити изјашњавао поводом Милерове истраге

__________________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп претрпео је озбиљан пораз јер није успео да свог човека прогура за координатора деловања 16 америчких обавештајних служби.

        Желео је да на том положају Данијела Коутса замени њему блиски конгресмен-републиканац Џон Ретклиф, али се о његовој кандидатури у Сенату САД није ни расправљало.

        Трамп је био принуђен да за вд координатора постави пензионисаног вице-адмирала Џозефа Мекгвајера који није његов први и прави избор. И да затражи од Сената САД да по хитној процедури размотри његову кандидатуру.

        Ретклиф је члан конгресног комитета за обавештајне службе, а био је и државни тужилац Тексаса. Он је – током целе истраге специјалног тужиоа за „руско мешање“ Роберта Милера – био на Трамповој страни. Толико да се није либио дуела са самим Милером и присталицама „руске завере“.

        Трампови, а и Ретклифови противници, блокирали су његов избор тврдећи да он није квалификован за функцију са које се руководи са 16 тајних служби са годишњим буџетом од 60 милијарди долара.

        Указали су да је Ретклиф једини чланом комитета за обавештајне службе који никада није путовао изван САД у инспекцији рада ЦИА и других америчких шпијунских мрежа.

        Демократе су Ретклифу извукле „из архиве“ изјаву да је – док је био тужилац Тексаса - за један дан ухапсио 300 имиграната.

        То је било довољно да Трамповог кандидата `разапну` сви амерички либерални медији.

        Ретклиф је био присиљен да сам одустане од кандидатуре.       

        Трамп је прво желео да његова замена буде Пит Хукстер, актуелни амбасадор САД у Холандији.

        Он је претходно био председник сенартског комитета за обавештајне службе, где је разорној критици подвргавао политику Барака Обаме и Хилари Клинтон према Либији. чак им је спочитао да је Муамер гадафи требало да буде амерички савезник број један, али су то Обама и Клинтонова упропастили. Хукстер их је због тога назвао „комплетним идиотима“.

Џон Ретклиф

        То је унапред искључило могућност да демократе гласају за Хукстера, па ће га Трамп, највероватније, кандидовати за шефа Агенције за унутрашњу безбедност.

        Зато се председник САД `ухватио` за Мекгвајера, који је досад био на челу Националног антитерористичког центра.

        Адмирал је почео каријеру као обични ронилац-диверзант и успео да се уздигне до начелника Специјалне поморске диверзантске команде.

        Ни он није идеална фигура за координатора шпијунских служби.

        Али, он може проћи јер се никада није бавио политиком нити се изјашњавао поводом Милерове истраге.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари