Велика група америчких сенатора тражи увођење санкција Турској због рата против Курда

ПРОТИВ ЕРДОГАНА, МИНИСТАРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, ФИНАНСИЈА, ТРГОВИНЕ И ЕНЕРГЕТИКЕ

* Сенатори предлажу и да САД официјелно прогласе турску куповину руских ракетних зенитних система С-400 суштинским кршењем“ америчког Закона о супротстављању противницима Америке помоћу санкција (CAATSA). Уз ово би ишла и забрана пружања (америчке) војне помоћи Турској, продаје Анкари америчког наоружања и муниције – од метака до пројектила

* ФАКТИ: Није сигурно да ће ово проћи јер је Доналд Трамп фактички дао зелено светло Анкари за војну операцију против сиријских Курда. Али, ако прође – свет ће имати разлога да буде задовољан. Удар на Турску, који предлажу сенатори из обе америчке партије, додатно ће раскимати и НАТО и Pax Americana

____________________________________________________________

        ГРУПА утицајних америчких сенатора, међу којима има и републиканаца и демократа, иступила је са иницијативом да Вашингтон против врха Турске уведе санкције због операције против сиријских Курда.

        Текст њихове иницијативе објавио је републиканац Линдси Грејем који је близак Доналду Трампу.    

        У самом тексту се предлаже: „Увести санкције против актива у Сједињеним Државама следећих турских лидера: председника државе, потпредседника државе,министра спољних послова, министра трговине и министра енергетике и природних ресурса“.

        Сенатори су такође предложили да САД уведу  санкције и против енергетског сектора Турске и да забране војну сарадњу с њом.      

       Ово би се  – ако буде реализовано – односило и на бизнисмене и фирме из других земаља које сарађују или би хтеле да сарађују са тим турским сектором у сегменту снабдевања турске армије.     

        Сенатори предлажу и да САД официјелно прогласе турску куповину руских ракетних зенитних система С-400 „суштинским кршењем“ америчког Закона о супротстављању противницима Америке помоћу санкција (CAATSA).

        Ово би санкције против Анкаре „учинило аутоматским“ – наглашава се у иницијативци америчких сенатора.

        Уз ово би ишла и забрана пружања (америчке) војне помоћи Турској, продаје Анкари америчког наоружања и муниције – од метака до пројектила.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари